Karadeniz- Akdeniz'in İlk Etabı Tamamlandı



Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk kez gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz- Akdeniz yolunun ilk etabı tamamlanarak ulaşıma açıldı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz "Ordu’nun üçüncü büyük projesi olan Karadeniz- Akdeniz yolu büyük önem taşıyor. Projenin tamamlanmasıyla Ordu’nun ekonomisinde ve turizminde ciddi büyüme yaşanacak. Bu projeyle asırlık bir rüyada gerçek oluyor" dedi.

2004 yılında Ordu’nun Mesudiye İlçesi Topçam Mahallesi’nde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve ulaşım yolları adıyla gündeme getirilen ve ‘Dereyolu’ olarak da bilinen asırlık yol projesinde önemli mesafe alındı. Bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen proje kapsamında 120 kilometrelik Ordu- Mesudiye yolu da 30 kilometre kısalarak 3 saatten 1 saat 15 dakikaya, Sivas- Ordu arası ulaşımı ise 1.5- 2 saate kadar inecek.

Yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz – Akdeniz yolu, Karadeniz’in kapısını Ordu- Sivas-Kayseri- Kahramanmaraş- Adana üzerinden Akdeniz’e açacak. 1880’de Osmanlı döneminde Sultan Abdülhamit döneminde Fransızlara projesi çizdirilen ‘dereyolu’ projesinin en önemli etabı ise Topçam- Mesudiye arasında bulunuyor. Proje kapsamındaki 90 kilometrelik Ordu- Mesudiye etabının 12 kilometrelik kısmı ise 22 tünel ile geçilecek.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz, 140 yıllık projenin çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Ordu’daki en büyük projeden birinin Karadeniz- Akdeniz yolu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Üniversite, Çevre Yolu, Ordu- Giresun Havalimanı’ndan sonra Karadeniz- Akdeniz yolu Ordu’nun en büyük projesi. Üniversitemiz, Ordu- Giresun Havalimanı yapıldı hizmete açıldı. Çevreyolu çalışmaları hızla devam ediyor. Karadeniz-Akdeniz yolunun da önemli bölümü tamamlandı. Projenin ilk bölümü olan Ulubey bölümü bitti. İkinci kısım olan Mesudiye bölümü kısmen bitmişti. Üçüncü bölümü olan Topçam kısmına ilişkin çalışmalar sürüyor.

Özellikle mavi bayraklı Ordu’ya bu yolun tamamlanmasıyla İç Anadolu’dan ciddi turist bekliyoruz. Hem iç turizm, hem de Arap turist açısından bu yol önemli. Hem turizmde hem de ekonomide projenin tamamlanmasıyla ciddi büyüme yaşanacak. Havalimanımızda burada büyük önem taşıyor. Bu projeyle asırlık bir rüyada gerçek oluyor aslında."