Karadeniz Sahil Yolu'na Akıllı Yol Ulaşım Sistemi




Karayolları 10. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, Karadeniz Sahil Yolu'nun Piraziz'den Sarp Sınır Kapısı'na kadar oluşturulacak merkezle 24 saat kontrol edileceğini belirterek, sistemle Türkiye'de tüm tünellerin kontrol edildiği ilk proje olacağını söyledi. Çelikcan, yaptığı açıklamada, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünün, Karadeniz Sahil Yolunun Giresun'un Piraziz ilçesi ile Sarp Sınır Kapısı arasındaki 346 kilometrelik güzergahtan sorumlu olduğunu belirtti.


Söz konusu güzergahta 27 tünel bulunduğunu ifade eden Çelikcan, "Bu tünellerin bazıları tek tüp, bazıları çift tüp tünel olmak üzere birçoğunun yapımı bitti. Bunlardan Tirebolu ve Konakönü tünelleri 2007 yılının Ağustos ayında hizmete girecek" dedi.

Sorumluluk alanlarındaki güzergahın, Türkiye'de 27 tünelin bulunduğu tek güzergah olduğunu kaydeden Çelikcan, "Türkiye'de aynı güzergahta 27 tünelin bulunduğu başka güzergah yok. Bugüne kadar Avrupa'da da böyle bir güzergah duymadım" diye konuştu. Güzergahtaki en uzun tünelin 2500 metrelik Tirebolu tüneli olduğunu belirten Çelikcan, bunun dışında Rize'nin Pazar ve Çayeli ilçeleri ile Giresun'da bin metre ve üzerinde tüneller de olduğunu söyledi.

Tüneller Tek Merkezden Kontrol Edilecek
Karayolları 10. Bölge Müdürü Çelikcan, bu tünellerin işletilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Söz konusu tünelleri 24 saat kontrol altında tutulması çalışmalarımız sona erme aşamasına geldi. Yılbaşından sonra tüneller için kontrol sistemini ihale edeceğiz" dedi.

Güzergahtaki 27 tünelin tek bir noktadan kontrol edilebilirliğini araştırdıklarını ifade eden Çelikcan, "Sarp'taki, Trabzon'daki, Giresun'daki tünellerin Trabzon'dan kontrolünün mümkün olabileceğini ortaya koyduk. Bunu göre bölge müdürlüğümüzde 27 tünelin 24 saat kontrol edileceği tünel kontrol merkezi oluşturuyoruz" diye konuştu.

Çelikcan, tünel izleme sistemiyle tünellerin 24 saat boyunca aydınlatma, havalandırma, arıza, olası kaza, yangın gibi durumlarının izleneceğine işaret ederek, meydana gelebilecek kaza, yangın, arıza gibi durumlarda ilgili kurumların anında bilgilendirilebileceğini söyledi.

Trabzon'dan 27 tünelin her türlü kontrolünün sağlanacağını kaydeden Çelikcan, şöyle devam etti:

"Bölgemizde kurulacak merkezde tüneller müdürler, mühendisler, teknisyenler tarafından izlenecek. Böylece işletmenin sağlıklı yürümesi sağlanacak. Kontrolün tek elden yapılıyor olması, müdahaleyi de kolaylaştıracak. Kontrol merkeziyle bütün tünellerin trafik akışı izlenecek. Tünellerde toz parçacıkları ve karbondioksit limiti vardır. Limit aşımında anında havalandırma sistemi devreye sokulacak. Sistem içindeki arızalara müdahale edilebilecek. Sistem, Türkiye'de bütün tünellerin bir noktadan kontrol edildiği ilk ve tek proje olacak. "

Akıllı Yol Ulaşım Sistemi
Mahmut Çelikcan, yol üzerinde tünel öncesi ve dışında belirleyecekleri noktalara akıllı yol ulaşım sistemi kuracaklarını söyledi. Yol üzerindeki kritik noktalara kurulacak baş üstü levhalarında meteorolojik durum, hız kontrolü, ağırlık kontrolü, buzlanma, tünellerin durumu gibi konularda sürücülerin bilgilendirileceğini belirten Çelikcan, böylelikle sürücülerin önceden uyarılarak olası kazaların en aza indirileceğini kaydetti.