Karadeniz Ülkelerine Ring Otoyol Projesi



15. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Genel Sekreteri Leonidas Chrysanthopoulos, ''Karadeniz Ring Otoyol Projesi ve Karadeniz Denizyolu Projesi'nin Karadeniz ülkeleri arasındaki işbirliği, turizm ve altyapı konusundaki ortaklıklara hız kazandıracağına inanıyorum'' dedi. Chrysanthopoulos, Karadeniz ülkeleri arasında ortaklaşa yapılacak iki ulaştırma projesinin Karadeniz'de işbirliği için büyük önem taşıdığını belirtti.
    
KEİ'nin 1992 yılında Karadeniz ülkeleri arasında barış ve stabilitenin sağlanması amacıyla kurulduğunu anımsatan Chrysanthopolous, ''Bu birlikteliğin temelinde birliktelik, şeffaflık ve bölgesel işbirliği yatmakta. Bugün KEİ Karadeniz'deki en kurumsal birlikteliktir'' dedi. Bölgede ulaştırma projelerinin önemine dikkat çeken Chrysanthopoulos, teşkilatın başarısının aynı zamanda iki büyük ve önemli projenin ortaklaşa yapılması ile yakından ilgili olduğunu söyledi.
    
Chrysanthopoulos şöyle devam etti:
    
''Bunlardan birisi Karadeniz ülkelerini birbirine bağlayacak Karadeniz Ring Otoyol Projesi, diğeri de Karadeniz Denizyolu Projesi'dir. Bu iki projede bölgede daha iyi taşımacılık yapılmasını hedeflemektedir. Bu iki projenin Karadeniz ülkeleri arasındaki işbirliği, turizm ve altyapı konusundaki ortaklıklara hız kazandıracağına inanıyorum. Karadeniz Ring Otoyol Projesi'nin dört şeritli, toplam uzunluğu 7 bin 700 kilometre uzunluğuna sahip olması planlanmaktadır. İkinci proje ise Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin limanları arasındaki ulaşımı güçlendirmeyi hedefliyor.''
    
Chrysanthopoulos konuşmasında bölgede enerji entergrasyon projelerin önem verdiklerini vurgularken, ''Teşkilat özellikle bölgede enerji entegrasyonunun sağlanarak Avrupa Birliği ile ortak strateji planları hazırlamak konusundaki çabaları destekliyor'' dedi.