Karadeniz'in Tek Yel Değirmeni Restore Ediliyor



Samsun'un Tekkeköy ilçesinde bulunan Karadeniz Bölgesi'nde tek yel değirmeni için restorasyon çalışmaları başladı. Tekkeköy Belediyesi, Çırakman Mahallesi'ndeki yaklaşık yüz yıllık tarihi yel değirmenini turizme kazandırmak için harekete geçti.
    
Belediye Başkanı Hayati Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerindeki tarihi yel değirmeninin Karadeniz Bölgesi'nde tek, Türkiye'de de sayılı büyük yel değirmenlerinden biri olduğunu söyledi. Tarihi yel değirmenini turizme kazandırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin aldıklarını ifade eden Tekin, ardından restorasyon çalışmalarına başladıklarını anlattı.



Yel değirmenin aslına uygun olarak restore edileceğini vurgulayan Tekin, ''Yel değirmenleri Türkiye'de sadece Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde bulunuyor. Karadeniz'de sadece ilçemizde bulunan değirmen aynı zamanda yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük değirmenleri arasında. Bölgemizde tek olması hem de büyük olmasının büyük bir artı getireceğini düşünüyoruz'' dedi. Değirmenin ahşaptan olan döner çatısının yapımının bittiğini, montajlarının yapıldığını belirten Tekin, 2011 yılı ocak ayı içinde değirmende restorasyon çalışmalarının tamamlanmış olacağını vurguladı.


    
Ziyaretçilere mısır ve buğday unu
    
Yel değirmeninde buğday ve mısır unu öğütüleceğini de söyleyen Tekin, yel değirmenini ziyarete gelen turistlere küçük paketler halinde değirmende öğütülmüş unların satışının yapılacağını da kaydetti. Tekin, aslına uygun şekilde yapılacak restorasyon çalışmasının bitmesinin ardından yel değirmeninin etrafında çevre düzenlemesi gerçekleştirileceğini, mezarlık içinde bulunan yel değirmeninin etrafındaki bazı mezarların da kaldırılacağını söyledi.