Karakollara Osmanlı Mimarisi Geliyor!



Emniyet Genel Müdürlüğü İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı'nın oluşturduğu bir ekip, polis teşkilatının mimari yapılanmasını araştırmak üzere "Tarihten Günümüze Türk Polis Teşkilatının Mimari Yapılanması Projesi" adıyla çalışma başlattı.

Çalışmayla ilgili olarak açıklama yapan, Emniyet Genel Müdürlüğü İnşaat Emlak Dairesi Başkanı Müslüm Sayli, 81 il, 870 ilçedeki bin 300 polis merkezine yeni görünüm kazandırmak için arşivlerdeki karakol fotoğraflarının incelendiğini söyledi.

Sayli, tarihi karakollardan esinlenerek modern çizgilerle yapılacak, "polis merkezi", "karakol" ve "zırhlı nöbet kulübesi" binalarının, engelli vatandaşların ulaşımına da uygun hale getirileceğini ifade etti.

Sayli, "Geçmişin estetik değerlerini bugünlerin modern mimarisine taşımaya çalışıyoruz. Osmanlı dönemi polis karakolu çizgileriyle oluşturulacak yeni karakolların sayılarını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Proje kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir'dekiler başta olmak üzere bazı üniversitelerin mimarlık ve mühendislik fakültelerindeki 15'e yakın doktora tezinden de faydalandık'' dedi.