Karanın Yükünü Deniz Kaldıracak



Marmara Bölgesi karayolu taşımacılığında önemli rahatlama sağlayacak Ro-Ro limanı projesi Ambarlı'da gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen hazırlık çalışmaları kapsamında Beylikdüzü ilçesine bağlı Yakuplu'da inşa edilecek yeni Ro-Ro projesi sayesinde günde 2 bin 500 TIR ya da 3 bin 500 kamyon taşınabilecek.

Uygun gemiler inşa edilecek

Karayoluyla Gebze'den Eskihisar-Topçular arasında yapılan deniz seferiyle ortalama 6 saat süren yolculuğun Ambarlı-Mudanya arasındaki seferlerle 3 saate düşürülmesi planlanıyor. Yeni çalışmayla 100 km'lik karayolu mesafesinin denize kaydırılması hedefleniyor. 2012-2013 yılları içerisinde araç taşımacılığına başlaması öngörülen yeni hattın iskele, yol ve gemilerinin inşa edilmesi için çalışmalara hız verildi. İlk etapta tek bir hat olarak açılması planlanan Ro-Ro projesi için Marmara Denizi'nde kamyon ve tır taşımacılığı yapmaya uygun gemiler inşa edilecek.

Yakuplu'ya tır-konteynır parkı

Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İDO AŞ'nin özelleştirme çalışmaları kapsamında ihale şartnamesine Marmara Denizi'nde kamyon ve TIR taşıma amaçlı yeni hat lisansının da verileceği belirtildi. Ambarlı- Mudanya arasında oluşturulacak yeni hat, sonraki süreçte farklı limanlarla da entegre edilecek. İBB Meclisi tarafından 2010 haziran ayında gerçekleştirilen plan değişikliğiyle Beylikdüzü Yakuplu'da 146 dönüm arazi tahsis edildi. Buna göre yeni yeni limanda, TIR ve konteynır parkı yer alacak. Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin depolanmasının yasaklandığı limanın inşa projesinin İDO'nun özelleştirilmesinin ardından başlatılacağı belirtiliyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından taşınması gündemde olan Haydarpaşa Limanı'nın yerini alması beklenen Ambarlı'daki yeni lojistik yükleme merkezi, Derince'de oluşturulacak yeni limanla entegre edilerek deniz taşımacılığının da merkezi olacak.