Karayolları'na Rezidans Rötuşu



Karayolları arazisinin satışının devredildiği ÖİB, imar planı değişikliği için kolları sıvadı. Değişiklikle, mevcut planla sadece otel ve kongre tesisi yapılabilecek olan araziye rezidans da inşa edilebilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İstanbul Levent'te bulunan ve yaklaşık 96 bin 500 metrekare olan Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait arazinin satışında imar planı değişikliği yapmak için kolları sıvadı. ÖİB, yapacağı imar değişikliğiyle mevcut planla sadece otel ve kongre tesisi yapılabilecek olan araziye rezidans yapılmasını da mümkün kılacak. İlk olarak 1/5.000'lik ana plan ve 1/1.000'lik uygulama planlarını masaya yatıran ÖİB'nin plan değişikliğini yaklaşık 1 ay içinde bitirmesi bekleniyor.

Bakanlar Kurulu'nun 19 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla satışa çıkan arazinin 18 Ağustos'ta İstanbul Defterdarlığı tarafından yapılması öngörülen satışının bu tarihten 3 gün önce ÖİB'ye devredilmesi ve satış şeklinin de açık artırmaya çevrilmesi taliplerin çokluğu olarak açıklanmıştı. Ancak, böylece ÖİB'nin imar yetkisine sahip olması ve taliplerin araziye rezidans yapma isteklerinin de etkili olduğu ortaya çıktı.

Öte yandan, ÖİB, arazinin satışı hakkında açılan davaların gerekçelerinden biri olan plan konusunda Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun görüşünün alınmamış olması konusunda da adım atacak. ÖİB, değişiklik sürecinde Korumu Kurulu, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinin görüşünü alacak. İmar planı Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunulacak ve onay sonrası ihale süreci başlamış olacak. İmar planında muhtemel yoğunluk ve emsal değeri de yer alacak. Yani arazinin ne kadarlık bölümünün yapılaşma için kullanılacağı belli olacak.

Satış kamuoyu önünde
İhale ilanından sonra yapılacak açık artırma ile satış kamuoyu önünde gerçekleştirilecek. Edinilen bilgiye göre, Dubai Şeyhi El Maktum'la daha önce villa projesi yapacağını açıklayan Atasay Kuyumculuk'un sahibi Cihan Kamer bu projede de ortak olacak. Ayrıca, Türk Telekom'u alan Oger Grubu, Albayrak- Dubai ortaklığı ile Zorlu Holding ve Nurol Holding satışla ilgilenen gruplar arasında.