Karbon Ticaretinde 'Karbon Sicili' Dönemi



Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce, karbon ticaretine esas projelerin kayıt altına alınmasını sağlayacak karbon sicili uygulaması başlatıldı. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Sera Gazı Emisyon Azaltımı Sağlayan Projelere İlişkin Sicil İşlemleri Tebliği ile karbon sicili uygulamasının başlatıldığı bildirilerek, uygulamayla karbon ticaretine esas projelerin kayıt altına alınacağı belirtildi.

Açıklamada, uygulama çerçevesinde iklim değişikliğiyle mücadelede sera gazı emisyonlarının azaltılması, sınırlandırılması ve yutak alanların artırılması için gönüllü karbon piyasalarına yönelik geliştirilen ve yürütülen projelerin kayıt altına alınacağı vurgulandı. Yeni uygulama çerçevesinde proje geliştiricilerinin ''www.karbonkayit.cob.gov.tr'' adresinden kayıt yaptırabileceği kaydedildi.

Karbon siciliyle Türkiye'de gönüllü karbon piyasalarında geliştirilen projeler sonucu azaltılan sera gazı emisyonlarının kayıt altına alınması ve izlenmesinin sağlanacağına işaret edilen açıklamada, sicille karbon azaltım sertifikalarının nerede ve hangi projeyle oluşturulduğu belirlenerek mükerrer sayımın önüne geçilmesinin, piyasada şeffaflığın ve bütünlüğün sağlanmasının mümkün olacağı ifade edildi.

Sicilin, planlanan karbon borsasına temel oluşturmasının beklendiği vurgulanan açıklamada, sicile kaydı yapılacak projeler aracılığıyla Türkiye'de üretilen karbon sertifikaların güvenirliğinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi.
    
Türkiye, gönüllü karbon piyasasında hızla büyüyor
    
Açıklamada, ayrıca 24 Mayıs 2004'te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne, 26 Ağustos 2009'da ise Kyoto Protokolü'ne taraf olan Türkiye'nin, gönüllü karbon piyasasına yönelik projeleri geliştirmeye başladığı bildirildi. Gönüllü karbon piyasalarına iş dünyasından yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarından bireylere kadar ilgili her kesimin, karbon denkleştirme amacıyla katılım sağlayabildiği duyurusunun yapıldığı açıklamada, bu piyasada ticareti yapılan emisyon kredilerine ''Voluntary Emission Reduction Units (VER)'' adı verildiği ifade edildi.

Açıklamada, faaliyetleri çerçevesinde atmosfere salımını gerçekleştirdikleri sera gazlarını dengelemek isteyen firmaların, emisyon azaltımı sağlayan projelerin üretmiş oldukları karbon kredilerini sosyal sorumluluk prensibi çerçevesinde satın alabildiği kaydedildi.

Açıklamada, başta rüzgar ve hidro olmak üzere yenilenebilir enerji ve atıktan enerji üretimi alanında projeler geliştiren Türkiye'nin, bu pazarda en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline geldiği de vurgulandı.