Kardelenler Diyarı’nda Mermer Direnişi



Antalya’nın “kardelenler diyarı” olarak bilinen İbradı ilçesinin Karamıklı Yaylası’nda, mermer ocağı açılma izni verilmesi bölge halkını ayağa kaldırdı.

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre; mermer ocağı yapılması planlanan alana direniş çadırları kuran bölge halkı, mermer ocağı projesinin iptal edilmesi için Antalya İdare Mahkemesi’ne dava açtı. İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, dünyanın en rahat nefes alınabilen alanlarından biri olarak da tescilli, çok sayıda endemik bitki türü, dağ keçileri, yılkı atları ile sedir ve ardıç ormanlarının bulunduğu alana mermer ocağı yapımına izin vermeyeceklerini söyledi.

Küçükkuru, mermer ocağı için Antalya Orman İşletme Şefliği’nin izni ile çok sayıda sedir ağacının kesildiğini belirterek, “Bölge halkının geniş katılımı, Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu (DEKAP) üyelerinin de desteği ile bir direniş çadırı kuruldu” dedi.

Mermer ocağı projesi yapımına izin verilen alanda belediye olarak her yıl Kardelen Festivali düzenlediklerini anımsatan Küçükkuru, “Mermer ocağı ruhsatının iptal edilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Bu doğa katliamına seyirci kalmayacağız. Hem su kaynaklarının hem endemik bitki türlerinin hem de sedir ormanlarının göz göre göre yok edilmesine seyirci kalmayacağız” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Mahkeme iptal etmişti
DEKAP Sözcüsü Birsen Tanyeri de mermer ocağı için Valilik tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararının hükümsüz olduğunu belirterek şunları söyledi: “Naya Mermer Ocağı projesinin yanı başına Aytap Madencilik de mermer ocağı açmak istediğinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Fakat açtığımız dava ile bu kararın iptal edilmesini sağladık. Mahkeme, ÇED raporu alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. Bölge halkı ile açtığımız davadan da aynı sonucun çıkmasını ve bu projenin de iptal edilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bölgede mermer ocağının faaliyete başlaması halinde, bölgede yaşayan endemik flora ve fauna türlerine, ulusal ve uluslararası anlaşmalarla korunan yaban hayatı, sedir, gökçam, ardıç gibi çok kıymetli ormanlar, nesli tükenmekte olan ve tükenme tehlikesi arz eden kardelenler yok olacak. Buna izin vermeyeceğiz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.