Kardemir



Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, ''Demir Çelik Enstitüsü ve Araştırma Geliştirme Merkezi sayesinde yurt dışında yapılmak zorunda kalınan birçok test, artık çeliğin doğduğu kent Karabük'te yapılabilecektir'' dedi.
     3 Nisan Demir Çelik Fabrikalarının Temellerinin Atılması ve Karabük'ün Kuruluşunun 74. yıl dönümü dolayısıyla Yenişehir Anıt Meydanı'nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
     Demirel, burada yaptığı konuşmada, Ulu Önder Atatürk'ün Türkiye'yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak için ortaya koyduğu sanayileşme hedefinin ilk merkezi olarak Karabük'ü seçtiğini, KARDEMİR'in ise bu sanayileşme hedefinin yapı taşlarından birisi olduğunu söyledi.
     KARDEMİR'in bundan tam 74 yıl önce, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklara rağmen, büyük bir öngörü ile temelleri atılarak iki yıl gibi kısa sürede üretime başladığını anlatan Demirel, şöyle konuştu:
     ''KARDEMİR uzun yıllar ülkemizdeki endüstrileşme hareketinin öncüsü ve okulu olmuştur. 74 yıl, bir kent tarihi için belki oldukça kısa, ama sanayi kuruluşu için önemli sayılabilecek zaman sürecidir. KARDEMİR sıkıntılarını aşmış, yeni yatırımlarıyla sektörde ayrıcalıklı konuma gelmiştir. 74 yıl önce 150 bin tonluk kapasite ile başlayan üretim yolculuğu bir milyon 800 bin tona ulaşmış, kendi mühendislik gücü ile yeni bir sinter fabrikası kurarak 'Fabrikalar Yapan Fabrika' unvanını ne kadar hak ettiğini yıllar sonra yine göstermiştir.
     Halen devreye alma çalışmaları süren çok sayıdaki yatırım ve yeni başlatılan projeler, KARDEMİR'in gücüne güç katacaktır. Demir Çelik Enstitüsü ve Araştırma Geliştirme Merkezi sayesinde yurt dışında yapılmak zorunda kalınan birçok test, artık çeliğin doğduğu kent Karabük'te yapılabilecektir. Hedefimiz Türk sanayisinin öncüsü olan KARDEMİR'i sektör içerisinde en üst seviyeye taşımaktır. Bunu, birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır.''
     Vali İzzettin Küçük de, Karabük'ün ve KARDEMİR'in 74. kuruluş yıl dönümünü kutladığını, gelişmesine 74 yıldır emek verenlere bir kez daha minnet ve şükranlarını sunduğunu kaydetti.
     Konuşmaların ardından protokol üyeleri, öğrenci ve vatandaşların katılımıyla Anıt Alanı'ndan Karabük Tren İstasyonu'na kortej yürüyüşü yapıldı. Topluluk, KARDEMİR tesislerinden hareket eden 'Cumhuriyet Treni'ni karşıladı.
     Etkinlikler kapsamında KARES Alış Veriş Merkezi'nin açılışı yapıldı, Safranbolu Halk Oyunu Ekibi gösteri sundu.
     KARES'te, ''KARDEMİR'' ve ''Karabük Ormanları'' konulu fotoğraf, ''KARDEMİR'' konulu minyatür ve ''3 Nisan Karabük'ün Kuruluşu'' resim sergisi açıldı.