Kare Kare Suyun Umuda Dönüşümü



TRT, 2008 de Ilısu Barajı yapımının başlangıç aşamasını belgeleyecek bir proje hazırlığında... Daha önceki yıllarda Kerime Senyücel yönetiminde çekilen "Halfeti Suya Dönüşen Topraklar" ve "Zeugma; Dün Bugün" belgeselleriyle 1998-2001 yılları arasında Birecik Barajı'nın yapım süreci, suyun adım adım yükselişi ve Zeugma Antik Kenti'nde yapılan kurtarma çalışmaları izlenmiş, bir de 200 saatlik bir arşiv oluşturulmuştu.

"Halfeti'den Hasankeyf'e-Sudaki Umut" adı altında bir belgesel diziyle, su tutmasının üzerinden 7 yıl geçen Birecik Barajı gölü bölgesinde yeni bir yaşam kurmak zorunda kalmış insanların şimdi ki durumları belgelenecek. Birecik Barajı altında kısmen kalan Zeugma Antik Kentinin, Gaziantep Müzesi'ne götürülen ve çağdaş bir müzede sergilenen 1500 metre karelik 2000 yıllık döşeme mozaikleri ekrana gelecek. Zeugma Açık hava Müzesi'ne giden adımlar ekrana gelecek. Ilısu Barajı'nın yapımında su altında kalacak bölgelerden 6000 kişi çalışacak. Baraj su tutmadan evvel 6000 yıllık geçmişi olan Hasankeyf'in tarihi anıtlarının restore edilen ve taşınabilir olanlarının bir kültür adasına taşınması hedefleniyor. Belgeselin 2008'de yayına girmesi amaçlanıyor.

TRT'nin yeni belgeseli 2008'de bitecek
Belgesel çalışmanın danışmanlığını ve metin yazarlığını "Halfeti Suya Dönüşen Topraklar" ve "Gap Güneydoğu'nun Gerçekleşen Rüyası" belgesellerinde de Kerime Senyücel ile birlikte çalışan Filiz Doğanay yapacak. Görkem Özok'un görüntüleyceği belgeseli Muharrem Arman seslendirecek, Derya Köroğlu, özgün müziğiyle katkıda bulunacak.