'Kar'ı Öne Çıkaran Müteahhit Zihniyetiyle Kentsel Dönüşüm Olmaz



ADİLDER Başkanı avukat Murat Eltutan imzasıyla yapılan açıklamada, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklerin çıkmasından sonra başta belediyeler olmak üzere, kentsel dönüşüm faaliyetleri alanında yoğun bir çalışma başlatıldığı; başta İstanbul’da olmak üzere birçok bölge ve mahallenin kentsel dönüşüm kapsamına alındığı anımsatıldı. Derneğe gelen yoğun şikâyetler üzerine yapılan araştırmalarda, kentsel dönüşüm faaliyetlerine başlayan bazı idare ve belediyelerin 'kar amacını öne çıkaran müteahhit zihniyetiyle' hareket ettiğinin gözlemlendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Dönüşümle ortaya çıkacak kazancın büyük bölümü müteahhit ve idareye değil, vatandaşa yansıtılmalıdır; hak sahiplerine dağıtılmalıdır" denildi.

MuratMurat EltutanADİLDER'e göre 'kentsel dönüşüm'de son durum

- Yapılması planlanan projelerde yapılaşma oranı çok yüksek, sosyal ve yeşil alanlara ayrılan kısım ise az.

- Hak sahiplerine verilen pay son derece az; çoğu hak sahibi şu an sahip olduğu maddi değeri koruyamıyor.

- İdare tarafından hak sahiplerine verilen paylar arasında büyük bir hakkaniyetsizlik ve orantısızlık var.

- Hak sahipleri, sıkıntı ve sorunlarını idareye bildiremiyor. Belediyeler nezdinde kurulan birimlerdeki çalışanlar, konu hakkında karar mercii olmadığından yapılan görüşmelerden sonuç alınamıyor.

- Fiilen mesken olan yerler, dönüşüm kapsamında adeta iş merkezleri haline getiriliyor. Oysaki idarenin (Bakanlık ve belediyelerin) kentsel dönüşümde birinci amacı kar/maddi kazanç elde etmek olmamalı; kanunun çıkış amacına uygun olarak vatandaşların can güvenliğini sağlamak ve daha iyi, güzel bir çevrede yaşamak için çağdaş kentlerin kurulması olmalı.

Adil Kentsel Dönüşüm, İmar ve Kamulaştırma Derneği (ADİLDER)

ADİLDER, 34-181/092 sicil no ile kentsel dönüşüm uygulamaları, imar planları ve kamulaştırma işlemleri sonucu meydana gelen veya gelmesi muhtemel olan mağduriyetlerin kaldırılması veya en aza indirilmesi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi, desteklenmesi ve bu konuda dayanışma sağlanması, farkındalık oluşturulması ve kentsel dönüşümün adil yapılmasına katkı sağlamak amacıyla kuruldu.