Karman'dan Dış Mekan Aydınlatma Önerileri



2005 yılında İtalya’nın Marche bölgesinin, Fossombrone şehrinde kurulan Karman Italia, yaratıcı ve alışılmadık malzemelerden, aydınlatma tasarımları üretiyor. Tasarımlarında merak uyandırarak, şaşkınlık hissini bir deneyim olarak sunan Tepta Aydınlatma'nın temsilciliğini yürüttüğü marka, her armatürü için farklı bir öykü yazıyor. Çevreye farklı bir perspektiften bakma şansı veren Karman tasarımları, “deney, cesaret, yenilik” prensipleriyle yaratılıyor.

İtalyan marka, aydınlatma projeleri için öncelikle kullanım alışkanlıklarını göz önünde bulundurmayı öneriyor. Metrekare hesabından çok, evin düzeni, açık alanlarda bulunan mimari unsurlar, bitkiler, ağaçlar ve yürüyüş yolları projeleri şekillendiriyor. Her aydınlatma tasarımının gerçek yaşamın bir parçası olarak konumlanması gerektiğini düşünen Karman’ın, bahçeler, teraslar ve havuz kenarları için önerileri şöyle:

Reklam Goruntulenme Bolumu

Şaşırtıcı bir zemin aydınlatması: Alibabig
Karman’ın Alibabig isimli zemin lambası dış mekanlar için alternatif ve şaşırtıcı bir çözüm önerisi sunuyor. Matteo Ugolini tarafından tasarlanan Alibabig, sıradan bir abajur aydınlatmanın görünümüne sahip. İlk bakışta zemine gömülü bir abajur formunu andıran tasarım, tamamen fiberglastan üretildi. Işığın yoğun bir şekilde yayılmasını sağlayan ve açık mekanlarda dekoratif bir aydınlatma olarak sunulan Alibabig, özellikle bahçelerde büyülü bir sahne yaratılmasına yardımcı oluyor.

Pastoral görünüm; Tobia
Toprağın işlenmesinde kullanılan eski aletlerin görünümüne sahip Tobia tasarımı da dış mekanlara eğlenceli bir o kadar da pastoral bir hava katıyor. Karman, Tobiazemin aydınlatmasını bahçelerdeki ihtişamlı asırlık ağaçları vurgulamak için öneriyor. Fonksiyonu, ironi ve hafifliği sayesinde pek de alışık olunmayan aydınlatma tasarımlarından biri olarak dikkat çeken Tobia, 165 santimetre uzunluğa sahip, kürek, tırmık ve dirgen aletlerinden oluşuyor.

İşlevsel ve dekoratif; Don’t Touch
Estetik ve doğal bakış açısının bir arada sunulduğu Don’t Touch tasarımı işlevsellik ve dekoratif potansiyeli buluşturan bir diğer Karman dış mekan zemin aydınlatması. Matteo Ugolini tasarımı olan aydınlatma, ışık kaynağının yoğunluğunu korumak üzere kurgulanmış, teknopolimer gri çubuklardan oluşuyor.  Bir yüzme havuzunun, çeşmenin ya da küçük bir taş göletin yanına yerleştirilebilecek olan Don’t Touch için Karman,Her durumda, işgal ettiği alana yeni bir görünüm kazandıracak” yorumunu yapıyor.

Bahçe cini: Ottavo
Dış mekanlarda yaratıcı aynı zamanda saf bir çekicilik yaratmak için Ottavo tasarımı neşeli bir çözüm olarak ön plana çıkıyor. Klasik bir bahçe cücesinin fiziksel özelliklerini tüm yönleriyle hatırlatan, opak beyaz teknopolimer bir aydınlatma olan Ottavo, doğrudan ışık kaynağı veriyor. Karman Ottavo’nun bitki kümeleri arasına rasgele bir sırayla yerleştirmesini öneriyor.

Antik cazibe: Cell
Dış mekanlarda sofistike bir hava oluşturmak için tasarlanan Cell, antik Çin fenerlerinin estetik dilini modern bir şekilde yeniden yorumluyor. Metal bir tel çerçeveden oluşan Cell, beyaz ve bronz renklerinde sunuluyor. Saf ve yoğun bir ışığın çevreye yayılmasını sağlayan tasarım, bahçelerin geniş alanlarına veya oturma gruplarının yanlarına yerleştirilebilir.