Kars Valisi'nden Proje Atağı



Kars Valisi Nevzat Turhan, düzenlediği basın toplantısında, Karslılar'ın cevap beklediği birçok konuya açıklık getirdi.

Vali Nevzat Turhan, makamındaki basın toplantısında ilk olarak, Dış Ticaret Müşteşarı Tuncer Kayalar başkanlığındaki heyetle önceki gün gittiği Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti gezisini değerlendirdi. Kars ve Iğdır Valileri, Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve TİKA yetkilileri ile özel sektör temsilcilerinin yer aldığı heyetin, Türkiye ile Nahçıvan arasında Sınır Ticaret Merkezi kurulması konusu başta olmak üzere, Nahçıvan ekonomisine katkıda bulunacak somut projeleri ele aldığını söyleyen Vali Turhan, ayrıca Nahçıvan'da, Türkiye'nin çeşitli ülkelerden ithal ettiği yağlı tohum bitkilerinin yetiştirilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulması ve geliştirilmesi konularında Türkiye'nin sağlayacağı desteklerin görüşüldüğünü belirtti.

Görüşmeler sonunda heyetler arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını da ifade eden Turhan, "Sınır Ticaret Merkezi'nin önce Iğdır'da daha sonra da Aktaş'ta kurulması kararlaştırıldı. Sınır Ticaret Merkezleri ile serbest bölgeye yakın olan yerlerde ihracat ve ithalat yapılabilecek. Kars Çimento Fabrikası'ndan ilk etapta Nahçıvan'a 50 bin ton, İran'a ise 60 bin ton çimento gönderilecek" dedi.

12 Mart 2001 tarihinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Azerbaycan Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Kars'ta kurulması düşünülen Azerbaycan Konsolosluğu'nun, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev'in imzasıyla hayata geçirildiğini ve 2 ay içinde konsolosluğun faaliyete başlayacağını söyleyen Turhan, Azerbaycan'ın Gence Şehri ile Kars arasında imzalanan kardeş şehir protokolü kapsamında; kültür, turizm, eğitim ve spor alanlarında alış verişte bulunacağını, bu protokollerle birlikte Kars'ta yabancı ülke misyonunun oluşturulmasının amaçlandığını vurguladı.

15 Azerbaycanlı öğrencinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Kars'a geldiğini ve belirlenen evlerde misafir edildiklerini de kaydeden Turhan, bu öğrencilere valilik tarafından Atatürk kitabı, Türk Bayrağı, Kağızman bebeği ve Kars tanıtım kitaplarının yer aldığı hediyelerin verildiğini, öğrencilerin de 23 Nisan Haftası boyunca çeşitli gösteriler yapacaklarını sözlerine ekledi.
Seçimlerden sonra göreve gelen 71 köy ve 19 mahalle muhtarına yönelik 26 Nisan günü seminer ile 'Mahalle Muhtarlarına El Kitabı' ile 'Açıklamalı Köy Kanunu' kitaplarının verileceğini belirten Vali Turhan, "Bu seminerde, muhtarlara bilgiler vereceğim. Muhtarlar, görevlerini bildiklerini zannediyor; ama uygulamada sıkıntılar yaşanıyor. Bu seminer, muhtarların, huzur ve güven içinde görevlerini yapmalarına katkı sağlayacaktır. 6 ayda bir tekrarlanacak olan bilgilendirme seminerlerinde, Jandarma Komutanlığı, Defterdar, Tarım Müdürlüğü gibi kurumlar da yer alacak" dedi.

Kars Valiliği ile Avrupa Birliği'nin (AB) Doğu bölgelerine yapacağı Destekler Projesi kapsamında, Kars'ta fakir olduğu belirlenen 100 çiftçi aileye, 200 baş süt sığırı verileceğini ve bu projenin 300 bin Euro değerinde olduğunu açıklayan Vali Nevzat Turhan, Kars-Ardahan yolu girişinde bulunan ve atıl durumdaki Kaz Çiftliği'nin bu uygulamada kullanılacağını, bu bölgenin Organize Hayvancılık Bölgesi olacağını müjdeledi.

Bu projenin, Kars'ın tek geçim kaynağı olan hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını ve bu vesile ile Hayvan Park Pazar Bölgesi'nin kurularak AB tarafından 47 bin 500 Euro verileceğini de kaydeden Turhan, projenin etüt çalışmalarının tamamlandığını, Mayıs ayı sonu ile Haziran ayı başlarında AB'den gelecek heyet tarafından uygulamaya geçirileceğini söyledi.
Sınırlardan ülkemize kaçak hayvan girişinin her dönem yapıldığını ve özellikle 2003 yılında bu girişlerin daha fazla olduğunun tespit edildiğini hatırlatan Turhan, vatandaşların yüzünün güldürülmesi için tespit çalışmalarının devam ettiğini, bu girişlerin büyük olumsuzluklar doğurduğunu söyleyerek, en kısa zamanda bunun önüne geçileceğinin sözünü verdi.

Ardahan-Kars girişinde Hüseyin Atak Bulvarı üzerine kurulan, asfaltı tahrip ettiği gibi trafiği da alt üst eden mevcut Hayvan Pazarı'nın en kısa zamanda tespit edilen Digor Yolu üzerine alınacağını söyleyen Vali Turhan, "Şehrin gerektirdiği kuralların uygulanması için belediyeye her zaman destek olacağız" dedi.

Turhan, Selim-Göle yolunun bu yıl tamamlanacağını, Kars-Selim-Sarıkamış yolunun duble yol olacağını, Kars'ta uzun yıllardır planlanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen Kars-Göle yolunu 45 kilometre kısaltacak olan Selim-Göle yolunun ise bu yıl tamamlanacağını ifade etti. Turhan ayrıca Kars-Selim-Sarıkamış karayolunda 25 kilometrelik kısmın duble yol yapım çalışmalarının başlatıldığını belirtti.

"90 Bin Şehide 90 Bin Fidan" kampanyasının son hızıyla devam ettiğini, bu kampanya kapsamında ilçe kaymakamlıkları, belediyeler ve çeşitli kurumlara dağıtımın yapıldığını da kaydeden Turhan, "Yeter ki vatandaşlar ağaçları yerlerinden sökmesinler. Her isteyene fidan temin edebilecek imkanımız var, gelsinler verelim" diyerek, ağaç sevgisinin vatan sevgisiyle eşit olduğunu da sözlerine ekledi.