Kadıköy'ün Yeni "Antik" Sokağı



Kadıköy'ün çehresini değiştirecek, tarihi dokusunu canlandıracak "Tarihi Kadıköy Çarşısını Canlandırma Projesi" Tellalzade Sokak'taki altyapı çalışmalarıyla başladı.

Kadıköy Belediyesi'nin başlattığı "Tarihi Kadıköy Çarşısını Canlandırma Projesi" kapsamında pilot bölge olarak seçilen Tellalzade Sokak'ta çalışmalar başlıyor. "Antikacılar Sokağı" olarak bilinen sokakta ilk aşamada altyapı yenilenecek. Daha sonra bina dış cepheleri temizlenerek boyanacak. Yaklaşık 40 antikacının bulunduğu sokakta dükkan vitrinleri ahşap olarak dizayn edilecek, standart ahşap tabelalar takılacak. Sokak mobilyaları nostaljik dokuya uygun olarak yapılacak. Şu anda varolan estetikten uzak kaldırım dubaları kaldırılarak yeni bir düzenleme yapılacak. Sokak lambaları da sokağın geneline yayılan tarihi dokuya uygun hale getirilecek.

On yıl öncesine kadar Kadıköy çarşısının "kör noktası"nda olan ve çoğu depo olarak kullanılan işyerlerinden oluşan sokak, Kadıköy'ün değişik yerlerine dağılmış antikacıların birer ikişer gelmeleriyle bugünkü halini aldı. Çok sayıda tarihi eser niteliğindeki binanın bulunduğu sokak geleneksel dokusunu koruyor.

Fransız sokağı gibi olacak
Beyoğlu'ndaki Fransız Sokağı'nın benzeri olması düşünülen sokaktaki proje, bölge halkının ve esnafın katılımıyla yürütülüyor. Sokaktaki envanter çalışmaları Kültür Üniversitesi tarafından yapıldı. ÇEKÜL Vakfı da projeye danışmanlık yaptı. Bir boya firması ise esnafa % 50 indirimli, 12 ay vadeli seçeneklerle boya ve ahşap vitrin kaplamaları sağladı.