Kartal’ın Kentsel Dönüşümü İçin ‘Şehircilik Atölyesi’ Kuruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi, kentsel dönüşüm projesi için ortaklaşa ‘şehircilik atölyesi’ oluşturdu. Kısa adı "İŞAT" olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerleşmeler, Kentsel Dönüşüm ve İstanbul Şehircilik Atölyesi tarafından yürütülen proje ile ilçenin özellikle sahil kesimindeki sanayi kuruluşları, hizmet sektörüne yönlendirilecek.

Kartal için büyük vizyon projeleri hazırlayacaklarını söyleyen İŞAT Müdürü Lütfi Altun, hazır olan projelerin de hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları hemen başlatacaklarını kaydetti.

Altun, önceki gün başkanlığını London South Bank Üniversitesi’nden Prof. Michael S. Gibson’un yaptığı bir grup akademisyen ve 35 yatırımcı ile birlikte Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar’ı makamında ziyaret etti. Yapılan görüşmede ilçenin sosyo-ekonomik ve coğrafi yapısı masaya yatırıldı. İŞAT Müdürü Lütfi Altun, yaptığı konuşmada, tüm Avrasya’nın merkezi olacak İstanbul ve dolayısıyla Kartal için büyük vizyon projeleri hazırlayacaklarını ifade etti ve "Bu projelerden bir kısmı hazır. Waterfront denilen projelerle, özellikle sahil boyunca ilçenin sanayiden hizmet sektörüne dönüştürülmesini sağlamaya çalışacağız." dedi. Fransa’daki uluslararası yatırımcıların buluştuğu platformda Kartal’ın projelerinin çok büyük ilgi gördüğünü söyleyen Altun, yatırımcıların bu ilgisinden yararlanmak için "Tek Durak Ofisleri"nin (Kalkınma Ajansları) en kısa zamanda faaliyete geçirilmesi için gerekli yasaların bir an önce TBMM’den geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Altun, "Böylelikle vizyon projeler kısa zamanda uygulanabilecek." dedi.

Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar ise bir süre önce Cannes’da yapılan zirvede İstanbul’un dünyada birinci öncelikli yatırım bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, Kartal’ın da bu yatırımlardan gerektiği biçimde yararlanması gerektiğini söyledi. Prof. Michael S. Gibson ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle şehircilik konusundaki ortak çalışmalarının üç yıldan beri sürdüğünü söyleyerek, şehircilik ve kentsel dönüşüm çalışmalarının fizikî yönünün yanı sıra çevresel, sosyal ve diğer faktörlerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Gibson, İstanbul’un bu konuda şanslı olduğunu ifade ederek, "Yapılan çalışmalarda tüm faktörlerin dikkate alındığını görmekten memnuniyet duydum." dedi. Gibson, çalışmaların yürütülmesinde merkezi hükümetin kaynaklarının yanı sıra AB fonlarının da bu çalışmalar için kullanılabileceğini söyledi.