Karun Hazinesi Müze Müdürünü Yaktı



Uşak Müzesi'ndeki Karun Hazinesi ile ilgili sahtecilik ve soygun soruşturması kapsamında Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu dokuz kişi gözaltına alındı. Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun Uşak Emniyet Müdürlüğü'nde sorgusu sürüyor.

Akbıyıkoğlu'nun, 'eski eser kaçakçılığına yardımcı olmak', 'Atatürk'ün eşyalarının bulunduğu müzenin soyulmasına zemin hazırlamak' ve 'müzede kadınlarla alem yapmak' suçlamalarıyla açılan davalarda yargılandığı ortaya çıktı.

Milliyet gazetesinde yayımlanan müfettiş raporlarında, müzedeki tek kanatlı deniz atı biçimli broşun yanında pek çok orjinal eserin de değiştirildiği, ayrıca altın kaplama kuş figürlü aplik bir eserin 1996'da çalındığı ifade edildi.

Dokuz kişi gözaltına alındı
Uşak Valisi Kayhan Kavas da, adli ve idari soruşturmanın başlatıldığını, bu kapsamda dört ilde dokuz kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Vali Kavas, 450 parçalık Karun Hazinesi'nin en değerli parçalarından biri olan 'Kanatlı Deniz Atı Broşu'nun sahtesiyle değiştirildiği konusunda beş ay önce kendisine imzasız bir ihbar mektubunun ulaştığını belirtti. Mektubu ciddiye alarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan müzede inceleme yapılması için müfettiş talep ettiğini bildiren Kavas, "Karun Hazinesi, Uşak için çok önemlidir. Bu nedenle bana gelen imzasız ihbar mektubunu ciddi gördüm. Yapılan incelemeler doğrultusunda şu anda adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" dedi.

Soruşturmanın devam ettiğini belirten Vali Kavas, Karun Hazinesi'nin başka bir yere naklinin söz konusu olmadığını ifade ederek, ''müzenin güvenliği tamdır. Daha önce böyle bir vukuat da gerçekleşmemiştir. Olayın organize bir çalışma olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

İki kişi de aranıyor
Uşak Cumhuriyet Başsavcısı İhsan Eroğul da, biri Uşak'tan olmak üzere iki kişinin de arandığını söyledi. Zanlıların sorgularının ardından olayın sebeplerinin net şekilde ortaya çıkacağını ifade eden Eroğul, bu ifadeler doğrultusunda soruşturmanın genişletilip genişletilmeyeceğinin belli olacağını sözlerine ekledi.

Dün Aydın'da incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a, Uşak Müzesi'ndeki Karun Hazinesi'yle ilgili sahtecilik haberi soruldu. Olayla ilgili soruşturmanın geçtiğimiz yıl aralık ayından beri takip edildiğini söyleyen Atilla Koç, "Hadise maalesef doğrudur. Yargıya intikal ettiği için daha fazla konuşmak istemiyorum" dedi.

Dış korumada herhangi bir eksiğin olmadığını iddia eden Atilla Koç, bakanlığı sırasında müzedeki güvenlik önlemlerinin tamamlandığını ifade etti.

Hazine'nin en değerli parçası çalınmıştı
Geçtiğimiz ay Türkiye'nin 40 milyon dolar harcayıp 10 yıllık hukuk mücadelesi sonrasında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden geri almayı başardığı Karun Hazinesi'nin en önemli parçası, kanatlı denizatı broşunun Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalındığı ortaya çıkmıştı.