Kaş Belediyesi, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan arazileri satışa çıkardı. Kaş Belediye Meclisi’nin 3 Nisan 2023 tarihli toplantısında, Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararlaştırılmıştı. AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin kabul oyları ile meclisten geçen karardan sonra 22 Kasım’da bu dört parselden ikisi, toplam 28 milyon 700 bin TL satış bedeliyle ihaleye çıkarılacak.
Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre; Patara’nın üç farklı koruma statüsü bulunan özel bir alan olduğunun altını çizen Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, satış kararının hem Anayasa'nın 63. maddesi hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı.
Bölgenin özel koruma statülerinin hiçe sayılıp yapılaşmaya açılmasına karşı mücadele edeceklerini duyuran Akoy, “Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara, barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler sebebiyle önce arkeolojik ve doğal sit olarak tanımlanmış, daha sonra da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş bir bölge. Patara, Kaş Belediyesi’nin bütçe açıklarını kapatma aracı değil. Buna karşıyız.” dedi.
‘Tarihin üzeri betonla örtüldü’
Karara itiraz için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran Kaş Çevre ve Kültür Derneği, antik kentin çevresine verilen düşük yoğunluklu yapı izinleriyle, villa inşaatlarının mantar gibi çoğaldığına dikkat çekti. Yapılan açıklamada, “Kazı çalışmaları sırasında nekropol alanı olduğu anlaşılan araziler korunması gerekirken, 2008 yılında düşük yoğunluklu yapı izni verilince Patara Antik Kenti, kooperatiflerin ikinci konut ve villa inşaat alanına dönüşmüştü. 2023'e geldiğimizde 800'ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla antik kent alanının içinde tarihin üzeri betonla örtüldü. Şimdi Kaş Belediyesi'nin bu ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ arazilerini satması, bölgede daha fazla yapılaşmayı beraberinde getirecek.” denildi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.