Kaş-Kekova Denizel Yönetim Planıyla Korunacak



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin (ÖÇKB) denizel yönetim planını onayladı. Bu onayla sözkonusu bölge Türkiye’nin denizel yönetim planıyla korunan ilk alanı oldu.

Hedefler

Bianet'in haberine göre, planda ideal hedef olarak Kaş-Kekova ÖÇKB’de deniz ve kıyı ekosistemini olumsuz etkileyen sıvı ve katı atık kirliliğinin beş yıl sonunda en aza indirilmesi belirlendi.

Ayrıca bölgedeki kıyı ve deniz habitatlarının sağlıklı hale getirilmesi, koruma önceliği ve sürdürülebilir gelişimi sağlanması, bölgenin katılımcı şekilde ve tek elden yönetiminin sağlanması da diğer hedefler arasında.

2B

Bölgenin geleceğini şekillendirecek beş yıllık eylemleri içeren planda 2B uygulamasının Kaş’a zarar verebileceğinden de söz ediliyor.

“Türkiye’de Kaş Bölgesi’nde fazla sayıda 2B arazilerinin yer alması, hak sahiplerinin belirlenmesi ve satış sürecinde Kaş’ta İlçeye yapılacak her türlü yatırımın Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’nı etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır ve plan kararları bu vizyon ile belirlenmelidir.”

Türkiye’de 16 Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi bulunuyor.