Kastabala...

Osmaniye ilinde “kutsal şehir” olarak anılan 2500 yıllık “Hierapolis Kastabala” yerleşim alanının yanı başında bir çimento fabrikası kuruluyor... Yüzde 65 yabancı sermayeli bir şirkete ait olan fabrikanın, Kastabala kentinin bir kısmı ile antik mezarlığının bulunduğu Kesmeburun tepesine inşa edileceği kaydediliyor... Yarım asırdır Karatepe - Aslantaş kazılarının başkanlığını sürdüren, dünyaca ünlü arkeologumuz Prof. Halet Çambel endişe içinde...

Kastabala’nın, kalesi, surları, 5000 kişilik tiyatrosu, stadyumu, tapınakları, hamamları, kaya mezarlarıyla Anadolu’daki en önemli antik kentler arasında bulunduğunu anımsatan Çambel diyor ki:

“Çimento için gerekli kil, taş gibi doğal malzemeleri, Kırmıtlı Kuş Cenneti ve doğal alan ilan edilen alandan, Hemite kalesi ve Bahçe köyüne kadar uzanan bölgeden almayı öngörüyorlar. Malzemenin nakli için de ağır vasıtaların geçeceği yol sit alanından ve kentin içinden planlanıyor...”

Halen 92 yaşında olan Halet hanım tarihi alanı kurtarabilmek için çırpınıp duruyor... Acaba Adana’da başka duyarlı kimse yok mu?