Nabucco Projesi'nin Türkiye Ayağına Üç Şirket Talip
Hazar ve Ortadoğu doğalgazının Avrupa'ya taşınması amacıyla inşa edilecek Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı projesinin Türkiye kesimindeki inşaatı için talipli şirketler belli olmaya başladı. Tekfen, Alarko ve Sutek İnşaat şirketlerinin hattın Türkiye kesiminin yapımına talip olduğu öğrenildi. Yaklaşık maliyetinin 4.6 milyar dolar olacağı tahmin edilen ve Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya'dan geçecek ana hattın toplam uzunluğu 2 bin 841 kilometre olacak. Hattın 1 bin 558 kilometresi ise Türkiye'den geçecek. Böylece Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Projesi'nden sonra uluslararası bir projede daha 'enerji koridoru' görevi üstlenecek.
30 milyar metreküplük gaz ticareti
Nabucco Projesi ile yılda 25.5-31 milyar metreküp Hazar ve Ortadoğu doğal gazının Avrupa'ya taşınması planlanıyor. Bu hatta İran, Mısır ve Türkmenistan'ın da katılımı üzerinde duruluyor. Hattın Türkiye kesiminin 17 kilometresi ise Marmara denizinden geçecek. Hattın ana giriş noktası Gürcistan-Türkiye sınırı ile İran-Türkiye sınırı olacak. Başlama noktası Horasan-Erzurum ve bitiş noktası ise Baumgarten-Avusturya olarak belirlendi. Hattın 392 kilometresi Bulgaristan'dan, 457 kilometresi Romanya'dan, 388 kilometresi Macaristan ve 46 kilometresi ise Avusturya'dan geçecek. Boruların çapı 56 inç, basıncı ise 90 bar olacak.
AB'nin ithalatı yüzde 70'e çıkacak
Yılda 25.5 milyar metreküp gazın Avrupa'ya aktarılması için 6 tane kompresör istasyonu, Yıllık 31 milyar metreküplük gaz ticareti için de 12 adet kompresör istasyonu gerekecek. Ana hat ölçme istasyon sayısı ise 12 olacak. Ana kontrol merkezi Türkiye'de olacak ve Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'da ise bölgesel kontrol merkezleri kurulacak. Projenin temel mühendislik çalışması 9 ayda tamamlanacak. Bu aşamadan sonra detaylı mühendislik çalışmasına geçilecek ve bu süreç 11 ayda tamamlanacak.
Projenin hayata geçirilmesi için katılımcı 5 ülkenin doğal gaz şirketlerinin bulunduğu bir şirket kuruldu. Bu şirkette Türkiye'yi BOTAŞ temsil ediyor. Projenin 2010'da tamamlanarak ilk etapta yıllık 4.5 milyar metreküp ile gaz sevkiyatının başlaması hedefleniyor. Avrupa Birliği şu anda doğal gaz tüketiminin, yüzde 40'ını ağırlıklı olarak Rusya ve Cezayir'den olmak üzere, ithal ediyor. Ama bu ithalat miktarının 2020'de tüketiminin yüzde 70'ine çıkacağı tahmin ediliyor.