Karikatürün Picasso'su

Turhan Selçuk'un yapıtları, Erlangen'den sonra önümüzdeki aylarda Stuttgart, Berlin, Essen ve Rüsselsheim ile Frankfurt şehirlerinde de sergilenecek.

Turhan Selçuk 'un 61. sanat yılı bağlamında 7 ay önce başlayan Almanya Karikatür Sergisi dizisi, Erlangen şehrinde devam ediyor.

Ülkenin saygın bilim yuvalarından Friedrich Alexander Üniversitesi kütüphanesinde açılan ve toplam 52 seçme çizgi-yorumun yer aldığı sergi, ilk günden itibaren yoğun ilgi görürken yapılan konuşmalarda Turhan Selçuk ''Günümüzde karikatürün Picasso' su'' olarak yorumlandı.

Erlangen Türk Alman Dayanışma Derneği ile Erlangen Belediyesi Kültür Dairesi ve üniversite işbirliğiyle gerçekleşen ve Türkiye'ye kültürel ve siyasi açıdan farklı bir pencere açan geleneksel etkinlikler zincirinin ana bölümü olan bu özel sergide, açış konuşmasını Başkan Zafer Titiz yaptı ve ''Turhan Selçuk, Türkiyede birkaç kuşağın aydınlanmasında öncü ışık olmuştur'' dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Gisela Niclas ise, Erlangen'in İstanbul-Beşiktaş ile bir süredir kardeş kent ilişkisini sürdürdüğünü söyleyerek Selçuk ve eserlerini konuk etmekten büyük bir gurur duyduklarını ifade etti.

Türkiye'nin Nürnberg Başkonsolosu Mehmet Selim Kartal da serginin açılışında hazır bulundu ve bir konuşma yaptı. Başkonsolos, ''Onun çizgileri, aslında Turhan Selçuk'un kafasındaki inançlı ve hiç değişmeyen tutarlı dünya görüşünün bir simgesidir. Onun çizgileri benim kuşağım gibi milyonlarca Cumhuriyet çocuğunun yolunu aydınlatmıştır'' dedi.

Turhan Selçuk ise ''kendisinin bir karikatürcü olduğu'' nu, konuşmaktan çok düşüncelerini çizgileriyle anlatmayı yeğlediğini söyleyerek sanat hayatında yaşadığı birkaç olaydan örnekler verdi. Selçuk, aradan geçen 61 yıllık sanat yaşamına karşın inandığı doğrulardan hiç ayrılmadığını ve bugün bile çizgilerini kaleme alırken ilk günkü gibi amatör bir yalın heyecanla karikatüre eğildiğini söyledi.

Turhan Selçuk'un sanatçı ve siyasi kimliğini ise, gazeteci yazar Mehmet Canbolat irdeledi. ''Turhan Selçuk, kimi aydınlar tarafından Çehov, Cervantes veya Dostoyevski ile kıyaslanır. Ama o sadece bunlar değildir. Turhan Selçuk karikatürün Picasso'sudur'' diyen Canbolat, ''Turhan Selçuk ve yapıtları, ilk bakışta yer yer ulusal öğeler içerse bile, her yönüyle evrensel bir dokuya sahiptir. Onun kaleminden beyaz bir masum kâğıda dökülen çizgiler, sadece Türk insanının değil, aynı zamanda tüm insanlığın ortak çığlığıdır'' diye konuştu.