Kiremitçi Hamamı Günışığına Çıkacak



Bursa’nın Osmangazi Belediyesi, Selçuklu döneminden kalma Kiremitçi Hamamı’nı turizme kazandırmak için çalışmalara başladı. 1601 yılında hamamdan kadınların kaçırılmasının ardından kapatılan tarihî mekanı, mimar Orhan Efe projelendirecek.

Osmangazi Belediyesi, Selçuklu döneminden kalma Kiremitçi Hamamı’nı kentin tarihî ve kültürel mirasına eklemek için çalışma yürütüyor. Halen özel mülkiyette bulunan tarihî hamam, ikili görüşmeler sonrasında Bursa turizmine kazandırılacak. Hamamın kalıntılarının olduğu bölgede incelemelerde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’ye, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik ile projenin mimarı Orhan Efe de eşlik etti. Projeyi yerinde inceleyen AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, bölgede gizli kalmış bir hazine olan yapı karşısında şaşkınlığını dile getirerek, “Bu tür tarihî ve kült yapıların yok olup gitmesine seyirci kalınmamalı.” dedi. Osmangazi Belediyesi’nin çalışmalarını takdire şayan olarak değerlendiren Çelik, yeni projeler ile kentin çehresinin değişeceğini söyledi.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe de ‘Kültür Yolu Canlandırma Projesi’ kapsamında 100’ü aşkın projenin hazırlandığını ve halen 30 proje üzerinde çalışma yürütüldüğünü dile getirdi. AK Parti Grup Başkan Vekili ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik’in Kiremitçi Hamamı’nda yapılan incelemeye katılarak kendilerine önemli bir destek verdiğini belirten Başkan Altepe, “Çalışmalarımıza her kesimden destek buluyoruz. Bursalıların desteğiyle kentin sahip olduğu tarihî ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkaracağız ve böylece Bursa, ayrıcalıklarıyla konuşulan bir kent olacak.” dedi. Altepe, mal sahipleriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda söz konusu tarihî yapının Bursa’ya kazandırılması konusunda fikir birliğine vardıklarını ve projelendirme çalışmalarının mimar Orhan Efe tarafından başlatıldığını kaydetti.

Kadınların kaçırılması ile kaderine terk edilmişti

Kiremitçi Hamamı’nın ilginç bir de hikayesi bulunuyor. Kiremitçi Camii karşısında evlerin arasında kalan Kiremitçi Hamamı’nın, 1543 yılında Sinan Bey’in vekili Yahşi Bey ve Abdullah Bey tarafından kadınlar hamamı olarak yaptırıldığı kaynaklarda yer almaktadır. 1601 yılında yaşanan baskında kadınların kaçırılması ile hamam adeta kendi kaderine terk edilmiştir. Halen Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla müze denetiminde araştırma kazıları devam ediyor. Yapı 629 metrekare toplam alana sahip. Bu mekân Kiremitçi Sinan Bey Camii ve aynı meydandaki sivil mimari örneği yapılar ile birlikte ele alınarak kentsel tasarım ölçeğinde projelendirilecek. Böylece tarihî yapının restorasyonunun ötesinde kültürel anlamda da canlanan bir bölge Bursa’ya kazandırılmış olacak.