Kat Mülkiyetine Geçiş Kolaylaştı



Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin, idarece re'sen (kendiliğinden) yapılmasını öngören tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Mülkiyete geçişte, zorunlu deprem sigorta poliçesi dahil başka belge istenmeyecek.

Kasım 2009 sonuna kadar mülkiyete geçmeyenlere uygulanacak 1000 TL idari para cezası da kaldırıldı. Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, alınan harçların kaldırılacağını ve ilave bir mali yük gelmeyeceğini söyledi.

Kanuna göre, kat irtifakı, 'ortak maliklerin talebine bağlı olmaksızın', yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak idarece kat mülkiyetine çevrilecek. Kat mülkiyetinin kurulmasında istenen belgelerde değişikliğe gidilecek. Her bağımsız bölümün arsa payı, kat, daire gibi nevini gösteren ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış 'noter tasdikli liste' talep edilmeyecek. Anagayrimenkulün, kat, daire gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numaralarına' ilişkin bilgileri, mimari proje ile yapı kullanma izin belgesinde yer alacak. Henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulmasında 'birden çok yapılarda yerleşimleri gösteren vaziyet planı istenmesi' şartını kaldıran yasaya göre, bir arsa üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için, o arsanın malikinin veya bütün paydaşlarının düzenlenen projeyi ve yönetim planını idareye vermeleri gerekecek. Ayrıca yönetim planı istenmeyecek. Yapının tamamlanmasından sonra, irtifakın mülkiyete çevrilmesi, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren 60 günde ilgili idareye gönderilmesi üzerine kendiliğinden yapılacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce, kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine kat mülkiyetine kendiliğinden geçilecek.