Katar'da 5 Stadyum İnşaatı daha Başlıyor



Dünya Kupası Hazırlık Komitesi Rayyan Bölgesi Yöneticisi Yasir el Mulla, 'MEED Katar Projeleri 2014 Konferansı'nda uluslararası katılımcılara yaptığı konuşmada, Katar'ın dünya kupası hazırlıklarının 'normal seyrinde' devam ettiğini ifade ederek, "6 stadyumun gelişmiş tasarım aşamalarındayız. Bu yıl, 5 stadyumun temel ve inşaat çalışmalarının başlangıcını göreceğiz" dedi. Mulla, Katar'ın bu yıl proje yönetimi ve tasarım danışmanlığı için 10 yeni ihale açacağını da açıkladı. Yapılması planlanan en büyük stadyum olan 86 binden fazla kapasiteli Luseyl Ikonik Stadyumu'nda açılış ve final maçı oynanacak.

Katar kamu idaresi 'Eşgal', geçen yıl ihale süreçleri tamamlanan 3 milyar dolarlık yatırıma ek olarak, gelecek 5 sene içinde 27,5 milyar dolar değerinde kavşak ve otoyol ihalesi yapacağını duyurmuştu. Ülke genelinde yol çalışmalarının 2020 itibariyle tamamlanması hedefleniyor. Dev inşaat projeleri çerçevesinde, ülkenin mevcut otel kapasitesinin 15 binden 2022 yılına kadar, 95 bine çıkarılması planlanıyor. Katar Merkez Bankası Başkanı Abdullah bin Saud Al-Sani, ülkesinin bu yıl içinde altyapı, ulaşım, enerji ve diğer sektörlerde 50 milyar dolar değerinde yatırım yapacağını açıklamıştı.

Öte yandan, IMF ülkeye yaptığı ziyaretin ardından, Dünya Kupası projelerinde çalışan işçilerin koşullarının düzeltilmesi sonucu Katar'ın dünya kupası harcamalarında hesaplamaların üzerine çıkabileceğini belirtmişti. IMF raporunda, metro, liman, ve havalimanı gibi büyük bütçeli projelerin küçültülerek veya aşamalandırılarak ekonomik yükün hafifletilebileceğini açıklamıştı.

FIFA yetkilileri de 2022 Dünya Kupası'nın aşırı sıcaklar nedeniyle kışın oynanıp oynanmaması kararının en erken 2015 yılında belli olacağını açıklamıştı. Uluslararası finans uzmanları, 2022 Dünya Kupası'nın kışın oynanması halinde Katar'ın mali yükünün hafifleyebileceği yorumunu yapıyor.

Kaçak işçi çalıştırana hapis cezası

Kötü çalışma koşullarıyla eleştirilen Katar; iş gücünün ana kaynağı olan yabancı işçilerin denetiminde de, yasadışı işçi çalıştıranlara istihdamdan men ve hapis cezası gibi sıkı önlemler getirmeye hazırlanıyor. İçişleri Bakanlığı'nın 1 Mayıs'ta uygulamaya gireceğini açıkladığı düzenlemelerde, sponsoru olduğu çalışanların yasadışı yollardan başka işlerde çalışmasına izin veren şirketlere veya şahıslara bir yıl istihdamdan men cezası verileceği bildirildi.  

Sponsorlukları altında olmayan işçileri çalıştıran şirketlerin, üç yıla kadar hapis cezası veya 13 bin 7 yüz dolara kadar para cezasına çarptırılacağı belirtildi. İhlalin tekrar edilmesi halinde, en az 15 gün olmak üzere zorunlu hapis cezası ve 5000 - 27.500 dolar arası para cezası verileceği ifade edildi.

Katar'a çalışmak için gelen yabancı işçilere, bir Katar vatandaşı veya şirketinin "kefil" olması gerekiyor. Kefalet veya sponsor olarak adlandırılan bu sistemde işçiler, sponsorluklarının iptal edilmesi halinde iş değiştiremeden sınırdışı ediliyor. Katar'da yaşayan yaklaşık 2 milyon kişinin yaklaşık yüzde 80'i ülkeye çalışmak için gelen yabancılar. Katarlılar ise yaklaşık 250 bin kişilik bir nüfusu oluşturuyor.