Katar'da Öncelik Kaliteli İş Yapan Türk Müteahhitlerinin



Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarına ilişkin mutabakat zaptı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Katar İş ve Ticaret Bakanı Şeyh Bin Abdulaziz Bin Cessim Bin Hamid El Tani arasında Doha'da imzalandı (Foto: Türkan Al / AA)

Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantıları için Katar'ın Başkenti Doha'ya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temaslarına başladı. Şimşek, bugün ilk olarak Katar Maliye Bakanı Yusuf Hüseyin Kemal'i ziyaret etti. İki Bakan ziyaret sırasında dünyadaki gelişmeler ile Türk ekonomisinin durumu ve Türk müteahhitlik firmalarının faaliyetleri konusunu ele aldı. Bakan Şimşek, daha sonra Katar Başbakanı El Tani tarafından kabul edildi. Türk işadamlarının da hazır bulunduğu görüşmeden sonra AA muhabirine açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı, Katar Başbakanı ile çok yararlı bir görüşme yaptıklarını söyledi.
    
Kendisine Katar'ın önümüzdeki 10 yıllık dönemde yaklaşık 160 milyar dolarlık alt yapı yatırımında bulunacağının ifade edildiğini kaydeden Şimşek, Türk müteahhitlerinin bu yatırım projelerinde daha fazla görev almasını istediklerini belirtti. Türk müteahhitlik firmalarının Katar'da bugüne kadar 8 milyar dolarlık iş aldıklarını, bunların da 5 milyar dolarlık bölümünün halen devam ettiğini anlatan Maliye Bakanı, şöyle devam etti:
    
''Müteahhitlerimiz, bu ülkede çeşitli yol projelerini üstlendi. Havaalanı yapımı ile petrol ve gaz tesisi yapım işlerini üstlendi. Türkiye olarak yeni dönemde Türk müteahhitlerinin Katar'da çok daha fazla proje üstlenmelerini istiyoruz. Bugün Katar Başbakanı ile görüşmemizde de bu konu gündeme geldi. Sayın Başbakan, yeni dönemde işini kaliteli yapan ve zamanında teslim eden Türk müteahhitlerine öncelik vereceklerini söyledi.''
    
Bu arada görüşmede diğer konular da gündeme geldi. Katar Başbakanı, Maliye Bakanı Şimşek'e Katar Hava Yollarının İstanbul seferlerinin 7'den 10'a çıkarılmasını istediklerini söyledi.
    
Olimpiyat Komitesi Balkanı'na ziyaret
    
Maliye Bakanı Şimşek, işadamları ve diğer heyet üyeleriyle birlikte Katar Olimpiyat Komitesi Başkanı Şeyh Said Bin Abdulrahman El Tani'yi de ziyaret etti. Bu görüşmede de 2022 Dünya Kupasını düzenleyecek olan Katar'ın yapacağı spor tesisleri gündeme geldi. Abdulrahman El Tani, sözkonusu organizasyon için 8 yeni stad inşa edeceklerini dile getirdi ve Maliye Bakanına, ''Sayın Bakan, Türk müteahhitlerinin çok başarılı işler yaptıklarını biliyoruz. Bu projelerimizde de yer almanızdan memnuniyet duyarız'' dedi. Maliye Bakanı da, Türk müteahhitlik firmalarının hem yurt içinde, hem de yurt dışında büyük projeler gerçekleştirdiğini söyledi. Yurt dışında son 30 yılda 180 milyar dolarlık 5.800 proje üstlendiğini anlatan Şimşek, müteahhitlerimizin Katar'ın yeni dönemdeki alt yapı tesisleri ile spor tesislerinin yapımında da görev almak istediklerini ifade etti.
    
Sazak'tan Türk firmalarına güç birliği çağrısı
    
Bu arada Türkiye-Katar İş Konseyi Başkanı Emin Sazak da, Türk işadamlarının Katar'da ağırlıklı olarak müteahhitlik işi yaptıklarını ve halen 10 dolayında firmanın bu ülkede faaliyet gösterdiğini belirtti. Türk müteahhitlerinin Katar'da çok iyi işler gerçekleştirdiğini kaydeden Sazak, ''Önümüzdeki dönem bu ülkede Türk müteahhitleri için çok büyük imkanlar var. Dünya Kupasına dönük yatırımlar var. Bunlar şu an proje ve mühendislik aşamasında ama 2015-2016 yıllarından itibaren bunlara ilişkin yatırım projeleri başlar. Yine Katar'ın altyapıya dönük çok büyük projeleri var. Bunların hepsi büyük hacimli işler. Biz de, Türk firmaları olarak bu ülkede güç birliği yapmalıyız'' diye konuştu.