Bienalde Politika Var...

Küratör Halil Altındere ''Serbest Vuruş'' adlı sergisinde, politik ısısı yüksek, vurucu çalışmaları bir araya getiriyor.

9. Uluslararası İstanbul Bienali'nin konuğu, küratör Halil Altındere 'nin ''Free Kick (Serbest Vuruş)'' sergisi, politik ısısı yüksek, vurucu çalışmaları bir araya getirecek. Türkiye'nin 80'li yıllarının konuşulmayanlarını gözler önüne serecek sergiye 34 sanatçı katılıyor.

Küratör ve bienal sanatçısı Halil Altındere, Free Kick'in 2003 yılında yaptığı ''Seni Öldüreceğim İçin Çok Üzgünüm'' sergisinin devamı niteliğinde olduğunu söyleyerek ''O sergiden kalan enerjiyi yeni katılımlarla buraya aktardık'' dedi. Türkiye'de güncel sanat üreten birkaç kuşağı bir araya getirdiklerini anlatan Altındere, yapıtı ilk kez bir güncel sanat sergisinde ya da İstanbul'da sergilenecek sanatçıların da bulunduğunu ekledi. İstiklal Caddesi üzerinde sıralanmış hiçbir galerinin kabul etmeyeceği, sergilemeyeceği işleri bir araya getirdiklerini belirten Altındere, ''Gülsün Karamustafa ile Murat Tosyalı, Demet Yoruç gibi genç kuşak sanatçıları bir araya getirdik. Diyarbakır'dan Cengiz Tekin , Erkan Özgen , Mardin'den Nurullah Görhan 'ın, İstanbul'dan genç sanatçıların katıldığı yoğunluklu, politik ısısı yüksek bir sergi olacak'' dedi.


Bir örnek duyarlıklar


İzleyicilerin, Türkiye'nin yakın tarihine göz atma fırsatı bulacaklarını söyleyen Altındere; konuşulmayan, üstünden geçilen olguların, yaşamların anlatıldığını belirtti.

Sanatçıların, Kürt sorunu ve diğer değişmeleri, sorunun içine biraz daha girerek yansıtmaya çalıştıklarını söyleyen Altındere, ''Üniforma hassasiyetleri, tabu olarak görülen şeyler, ordu, asker, işkence, cezaevi, intiharlar... Tezatları, birbirine uymayan dokuları transfer etmek. Bu sergide bunlar olacak'' dedi. Sanattaki serbest vuruşların yanında, günümüzdeki popüler kültüre de göndermeler yapıldığını söyleyen Altındere, ''Sanata ilişkin düşünümler üzerinden giden serbest vuruşlar. Politik, ironik, eleştirel, sorgulayıcı ve açık.. tersten okuyan işler var'' diye konuştu.

'Free Kick'

Serginin adını, Cengiz Tekin' in Diyarbakır'dan gönderdiği 'Free Kick' adlı yapıtından aldığını belirten Altındere, ''Bir spor sahası ve serbest vuruş yapan bir oyuncu. Ancak, barajı oyuncunun ailesi kuruyor. Buradaki ironi, bütün bu travmatik süreç içinde, olumsuzlukları, her türlü yıkımı yaşayan ailelere bir ithaf olabilir'' diye konuştu.

Altındere, Bienal için bir de video filmi hazırladığını ve burada Taksim-Tünel arasında geçen bazı gerçeküstü, saçma olayları anlattığını söyledi.