Kayaköy'de Plan İsyanı



UNESCO tarafından dünya dostluk ve barış köyü olarak seçilen Kayaköyü'nün imar planı, Özel Çevre Koruma Kurumu'nca onaylandı.

Kayaköyü Muhtarı Erdoğan Kaya, planın köylünün isteği doğrultusunda hazırlanmadığını iddia ederek, "Plana göre Kayaköyü'nün bir tarafı beton yığınına çevrilecek. Biz burada bağ bahçe, çevre düzeni imar planının uygulanması istedik. Milletvekillerimizden destek istiyoruz" dedi. 300 yıl önce Kaya'da yaşayan Türkler ile Rumların yaptığı imar planın Kayaköyü için uygun olduğunu belirten Kaya, "Planın gecikmesinden dolayı Kayaköyü'ndeki 700 ev'den 400'ü kaçak yapı. Biz Kayaköyü'nün tarihi dokusuna uygun bir plan istiyorduk. Bu plan yüzünden Kayaköy betonlaşacak" diye konuştu.

Politikacılara ve bürokratlara da çağrıda bulunan Kayaköyü Muhtarı Erdoğan Kaya, "Kayaköyü UNESCO tarafından dünya dostluk ve barış köyü seçilmiş bir köy. Burası sadece Kayalıların ve Fethiyelilerin değil. Kayaköyü tüm dünyanın köyüdür. Bu nedenle Kayaköyü ile ilgili bütün çalışmalarda bürokratların ve politikacıların ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Kayaköy'ü kaybedersen son pişmanlık fayda etmez" açıklamasını yaptı.

Sorunları çözmez
Bir dönem Fethiye Belediye Başkanlığı yapan ve Kayaköy'deki imar planını yakından takip eden İnşaat Yüksek Münendisi Özer Olgun da, "Kayaköyü ile ilgili yapılan toplantıların tamamına katıldım. Gelecek olan plan, Kayaköyü halkının sıkıntılarını gideremeyecek. Çünkü bu imar planına göre yüzde 10'luk bir bölüm imara açılırken, geri kalan yüzde 90'lık bölüm tarım arazisi olarak gösterilmiş. Tarım yapılabilmesi için burada suyun olması gerek. Burada içme suyu yok ki tarım yapılabilsin" dedi.

"Çekişme yüzünden geç kalındı"
İnşaat Yüksek Mühendisi Özer Olgun, 15 yıldır bu planın çıkarılamadığını söyleyerek, "Burası insanların iştahını kabartıyor. Yıkık bir binanın bulundu 1000 m2'lik arazi 100 milyar liradan alıcı buluyor. Bu nedenle Bayındırlık Bakanlığı imar, Turizm Bakanlığı turizm, Kültür Bakanlığı da Kültür ve tabiat varlıklarının korunması konusunda karşı karşıya geldi. Bu kısır çekişme bitirilemediği için yıllardır imar planı çıkarılamadı. Fethiye ve çevresi 1987 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiği için buraya Özel Çevre Koruma Kurumu karışıyor.