Kayıp 8 bin Tapu Bulundu

Vakıflar Genel Müdürlüğü, üç yıl önce başlattığı Coğrafi Bilgi Sistemi projesi sayesinde yıllardır kayıp olan 8 bin civarında tapuya ulaştı.

Kısa bir süre önce sonuçlanan projeyle, kayıtlarda 59 bin 62 olarak geçen mülk sayısının gerçekte 67 bin 521 olduğu ortaya çıktı. Tespit edilemeyen vakıf işgalcilerinin sayısı da 30 bin olarak belirlendi. İstanbul ve Antalya'da yaşanan işgallerle ilgili yasal işlem başlatıldığını belirten Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, "Arazilerimizin yarısı işgal altında." diyor. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Kenan Karadeniz de, ilk defa yapılan bu proje sayesinde gerçek bilgilere ulaştıklarını söylüyor.

Kayıp olan tapular ve işgalci sayısını da net olarak tespit ettiklerini kaydeden Karadeniz, vakıf arazilerindeki en ufak bir değişikliği elektronik ortamdan takip edeceklerini bildiriyor. Genel Müdür Yardımcısı, 30 bin vakıf işgalcisine geriye dönük 5 yıl işgal ücreti tahakkuk ettireceklerini açıklıyor. Gecekondu, işyeri, ev işgalleri olduğunu kaydeden Kenan Karadeniz, bu sorunu Hazine'yle takasa giderek çözdüklerini, çalışmadan sonra kimsenin mülkleri işgal edemeyeceğini kaydediyor. Tapu müdürlüklerinin tek tek taranarak vakıf mülklerinin tespit edildiğini, ardından da tapu fotoğraflarının ve imar haritalarının elektronik ortama aktarıldığını açıklayan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Karadeniz, 24 bölge müdürlüğüne mimar ve harita mühendisleri görevlendirdiklerini belirterek, değişikliklerin anında tespit edilerek verilerin güncelleneceğini söylüyor.

En çok arasi işgalinin yaşandığı illerin başında İstanbul ve Antalya geliyor. Antalya'da 4 bin adet taşınmazdan 3 bin 800'ü gecekondular tarafından işgal edilmiş durumda. Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Emek, yıllar önce arazi mafyasının vatandaşlara sattığı bu arazilerin peşine düştüklerini ifade ediyor. Vakıf taşınmazlarının envanterini çıkararak elektronik ortama aktarılıp sorgulamasını kapsayan proje, 850 bin Yeni Türk Lirası'na bir firmaya ihale edilmişti.