Kayıp Libya Petrolü Nasıl Telafi Edilecek?



The Wall Street Journel'ın haberine göre; OPEC'in altı ay önceki endişelerinden biri ABD'deki kaya petrolü üretiminin çok fazla petrol üretilmesine neden olarak ham petrol piyasasını sarsmasıydı. Bugün ise dünyanın en büyük bazı üreticilerinin daha kısa vadeli bir kaygısı var: Talebin arttığı, Rusya ile batı ülkeleri arasındaki tansiyonun ise arttığı zamanda kayıp Libya petrolünün nasıl telafi edileceği.

Grup delegelerinden biri konu hakkında, "Libya'nın bıraktığı boşluğu kim dolduracak?" sorusunu yöneltti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerine -bir günde tüketilen her üç varil petrolün birini üretiyorlar- Libya'nın yarattığı boşluğu doldurmak için üretimi artırma çağrıları yapılıyor.

Delegelere göre OPEC'in bu hafta Viyana'da yapılacak toplantıda toplam üretimi artırmaları beklenmiyor. Aynı delegeler aralarında Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu bazı bireysel üyeler daha fazla petrol üretmeye başlayabileceği görüşünde. Soru, bu fazladan üretimin ne kadar yapılacağı.

Petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu

Kaybedilen Libya petrolü küresel petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu ki bu OPEC için iyi bir şey. Ancak kartel uzun zamandır piyasaları dengelemek için fazladan üretimi kullanacağını vaadediyor. Bu durum tüketicilere yardım ederken fiyatların da aşırı derecede yükselmesine engel oluyor.

Uluslararası Enerji Ajansı kartelin yılın ikinci yarısında günlük üretimi 800 bin varil artırması gerekeceğini açıkladı. Bu rakam Libya'nın geçtiğimiz yılki petrol üretimine hemen hemen denk geliyor, ülkenin toplam kapasitesinin ise yaklaşık yarısı.

Bu yılın büyük bölümünde Libya'dan sağlanan petrol akışı grevler, protestolar ve rakip gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle aksadı. İsyancılar çok sayıda limanı bloke etmiş durumda. Batıdaki petrol arazileri de protestocular tarafından kapatıldı. Libya'nın günlük petrol üretimi 160 bin varil civarında seyrediyor.

Küresel büyüme tahminleri de yükselişte. Örnek vermek gerekirse IEA, küresel büyümenin beklenenden hızlı, OPEC dışındaki üretimin ise beklenenin altında olmasını bekliyor. Ajans verilerine göre Ekim 2013'ten bu yana OPEC petrolüne olan küresel talep günde yaklaşık bir milyon varil yükseldi.

OPEC üreticileri kendi petrollerini giderek daha fazla kullanıyor

Libya'nın yarattığı boşluğu doldurmak zor bir görev olabilir. OPEC'in üretimi son beş aydır günlük 30 milyon varillik tavanın altında.

Suudi petrol yetkililerinden biri, "OPEC ve aralarında Suudi Arabistan'ın da yer aldığı Körfez ülkeleri piyasadaki boşluğu doldurmaya hazır," diye konuştu. Suudi Arabistan'da hala kullanılmamış ciddi miktarda kapasite var ancak Libya'dan kaynaklanan boşluğu doldurmak için adım atarsa yaşanabilecek yeni bir sorunu gidermek ya da talep artışını karşılamak için daha az alana sahip olacaktır.

Dahası OPEC üreticileri kendi petrollerini giderek daha fazla kullanıyorlar. Suudi Arabistan'ın petrol tüketiminin 2011'e kıyasla yüzde 12 artması bekleniyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu