"Champollion, Mısır İçin Günce" Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda



Filolog ve tarihçi Jean-François Champillion'in (1790-1832) konu edildiği Champollion, Mısır İçin Günce belgeseli, 27 Ekim 2005 Perşembe günü saat 19:00'da, Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda gösterilecek. Belgeselin ardından, araştırmacı, yazar ve fotoğrafçı Turgay Tuna ile de, "Mısır'ı Yeniden Keşfetmek" konulu bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Belgesel, Nil Vadisi boyunca, kendi döneminde Ejiptomanya akımını yaratan hiyeroglif okuyucusunun etkileyici portresini anlatıyor. Diller konusunda bir dahi, inatçı bir hattat ve Ejiptoloji alanında öncü olan Champillion, neredeyse iki bin yıldır sessizliğe gömülmüş Antik Mısır'la hayal gücüne yeni bir anlam kazandırıyor.

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nın, Belgesel Sinemacılar Birliği danışmanlığında hazırlanan programı, her ay farklı bir temayı içeren filmler ve bir söyleşiden oluşuyor. Ücretsiz izlenebilecek seanslar, perşembe günleri 19:00 'da başlıyor.

Filmin Künyesi
Adı: Champollion, Mısır İçin Günce
Yönetmen: Jean-Claude Lubtchansky / Fransa
Yapım Yılı: 2000
Süre:53'

Turgay Tuna hakkında
Turgay Tuna, 1951 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta ögrenimini Galatasaray Lisesi'nde yaptıktan sonra, turizm ve otelcilik eğitimi gördü. 1970'li yılların başlarında Hacettepe Üniversitesi Turizm bölümündeki öğrenimine devam ederken profesyonel olarak rehberlik yapmaya başladı ve uzun yıllar Mısır'ın tarih ve kültürü üzerine araştırmalarda bulundu, binlerce dia ve fotoğraf çekti. Değişik dergi ve gazetelerde Mısır'la ilgili makaleleri yayımlandı. "3000 Yıllık Gizem Tut-Ankh-Amon" adlı kitabı, 1999 yılında Güncel Yayıncılık'tan çıktı.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70