Kayseri'nin Raylı Sistem Hayali Gerçek Oluyor

Kayseri'nin şehir içi ulaşım sorununa köklü çözüm getirmek amacıyla büyükşehir belediyesi tarafından kurulmasına karar verilen raylı sistem projesi start alıyor.

Yıllar önce gündeme getirilen, ancak uğraşlara rağmen bugüne kadar hayata geçirilemeyen proje için Devlet Planlama Teşkilatı'ndan onay çıkıp, bu yılın programından 16.8 trilyon lira ödenek ayrılınca, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki rahat bir nefes aldı.
Başkan Özhaseki, şehrin geleceğini ilgilendiren ve Kayseri'nin çağdaş bir kent kimliğine kavuşmasına katkı sağlayacak önemli projelerde aşama kaydettiklerini belirterek, "Hayaller gerçeğe dönüşüyor. Yıllardır özlemini çektiğimiz projeler art arda uygulama sürecine giriyor" dedi.

Kayseri için hayati önem taşıyan 4 büyük projenin gerçekleşme aşamasına gelmiş olmasından sevinç duyduğunu belirten Özhaseki, projeler hakkında şunları söyledi:

"Benim hayallerimi süsleyen 4 büyük proje vardı. Bunlar, Kayseri'yi bir dünya kenti olma kimliğine kavuşturmada, önemli katkı sağlayacak projelerdi. Bunlardan atıksu arıtma tesisi tamamlanmak üzere. Yaklaşık 50 milyon mark harcanan Kayseri Atıksu Arıtma Tesisi önümüzdeki eylül ayında devreye girecek. Şehrin, sanayi bölgelerinin atıksuları artık Kızılırmak'ı kirletmeyecek. Halkımız daha temiz, daha iç açıcı bir şehirde yaşamanın keyfini çıkaracak. Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi'nde de önemli mesafeler alındı. Maliyeti yaklaşık 200 milyun dolar olan projenin ana unsurunu oluşturan Yamula Barajı'nda yapım çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Baraja bu yıl su tutulacak, gelecek yıldan itibaren de enerji üretimine başlanacak. Hayalimizdeki bir diğer proje de yıllardır hava kirliliği ile boğuşan Kayseri'ye rahat nefes aldırtacak doğaIgaz projesiydi. 23 firma EPDK'dan yeterlilik belgesi aldı. Mayısta Kayseri doğalgaz dağıtım şebekesi lisans ihalesi var. 2005 yılında Kayseri doğalgazla da tanışmış olacak. Ve bizim için hayati önem taşıyan bir başka proje de otuz yıldan bu yana gelmiş geçmiş belediye başkanlarının hayallerindeki raylı sistem yani tramvay projesi idi. Sonunda DPT, projenin yatırım programına alınmasını onayladı. Böylece yatırım izni çıkmış oldu. Raylı sistemin proje bedeli yaklaşık 90 milyon dolar. Bunun karşılığı 168 trilyon lira yatırım ödeneği olarak ayrıldı. Projeye bu yıl için ayrılan ödenek ise 16 trilyon 800 milyar lira. Biz belediye olarak maliyetin yüzde 25'ini özkaynaklardan karşılamayı taa~hhüt ettik. Hazine'den de devlet garantisi için onay alırsak, hafif raylı sistemin temelini bu yıl atarız."