Kaz Dağları için Ankara Bildirisi

Ülkemizde eğitim veren maden mühendisliği bölüm başkanlarının ve öğretim üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile 20.10.2007 tarihinde Ankara'da bir toplantı gerçekleştirmişlerdir. Toplantıda madencilik sektöründeki güncel gelişmeler ve sorunlar, toplumsal, siyasi, çevresel ve ekonomik boyutları ile ele alınmıştır.

Madencilik, tarım sektörü ile birlikte insanlığın hammadde gereksinimini sağlayan iki ana sektörden biridir. Bugün olduğu gibi gelecekte de önemini koruyacak olan madencilik sektörü, ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Birçok yönü ile diğer sınai faaliyetlerden ayrılan madencilik, her ülkenin kendine özgü koşullarında yapılmaktadır. Türkiye'de madencilik faaliyetleri, Anayasa'nın 168. Maddesi'ne dayanılarak çıkarılan 3213 sayılı Maden Kanunu ve başta Çevre ve Orman Kanunları olmak üzere ilgili diğer mevzuat çerçevesinde, ruhsat sahibinin yüklendiği birçok sosyal ve çevresel sorumluluk altında, sivil toplum kuruluşlarının, yerel ve
merkezi idarelerin etkin gözetim ve denetimi ile yürütülmektedir.

'Milli park'ın dışında
Son günlerde özelde Çanakkale bölgesindeki altın madeni aramaları ve genelde madencilikle ilgili kamuoyunda olumsuz bir havanın oluşturulmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Konu hakkında bilgisiz kişilerce bilimsel dayanaktan yoksun birçok asılsız iddiada bulunulmaktadır. Bu kişilerce Çanakkale bölgesinde maden aramalarının Kaz Dağları Milli Parkı'nda yapıldığı ileri sürülmektedir. Kaz Dağları 1993 yılında Bakanlar Kurulu tarafından 'Milli Park' olarak ilan edilmiştir. Milli parklarda, Bakanlar Kurulu Kararı olmadan maden işletme faaliyetlerinde bulunulması mümkün değildir. Çanakkale bölgesinde söz konusu arama faaliyetleri Kaz Dağları Milli Parkı'ndan en az 15 kilometre mesafede ve yaklaşık 20 yıldan bu yana sürdürülmektedir. Bu bölgede arama faaliyetleri sonunda ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak maden kaynakları tespit edildiği anlaşılmaktadır. Bu tespitten sonra, sürdürülen arama faaliyetlerine tepkilerin başlatılması çok 'manidar'dır.
Toplantıya katılan öğretim üyeleri olarak, altın dahil her türlü madenciliğin ülke kalkınması için vazgeçilmezliğini bir kez daha daha vurgular, son günlerde yazılı, sözlü ve görsel medyada ortaya atılan gerçekleri yansıtmadığı bilgisini kamuoyu ile paylaşırız.

Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu (ÖDTÜ), Prof. Dr. Ali Kahraman (İ.Ü.), Prof. Dr. Ercüment Yalçın (DEÜ), Prof. Dr. Gündüz Ökten (İTÜ), Prof. Dr. Şafak G.Özkan (İ.Ü.), Prof. Dr. Ümit Atalay (ODTÜ), Prof. Dr. Ali İhsan Aral (ODTÜ), Yrd. Doç. Dr. Ömer lütfi Sül (C.Ü.), Yrd. Doç. Dr. Ahmet H. Deliormanlı (DEÜ), Yrd. Doç. Dr. A.Rahman Dalgıç (Dicle Ü.), Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alp (K.T.Ü.), Öğretim Görevlisi Halim Demirhan (Dumlupınar Ü.), Yrd. Doç. Dr. Cengiz Demir (K.T.Ü.), Hasan U. Erdoğan Enerji İşleri Genel Müdürlüğü), Gülnur Öncül Susam (Dumlupınar Ü.), Volkan Pusa (Dumlupınar Ü.), Doç. Dr. Mehmet Yıldırım, Murat Ünal 'Selçuk Ü.)