Kaz Dağları’nda Sevindiren Karar



Sol Gazetesi'nden Rıfat Doğan'ın haberine göre, Çanakkale İdare Mahkemesi, Kaz Dağları’nda ağaçların kesilmesi ve doğanın tahrip edilmesine neden olan altın, bakır, gümüş gibi madenlerin arama çalışmasıyla ilgili Çanakkale Çevre Platformu, Ziraat Mühendisleri Odası ve diğer kurumların açtığı davayı haklı buldu. Söz konusu kurumların Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun yeterli teftiş ve inceleme yapılmadan verildiğini ve aynı zamanda bu çalışmaların bir bütünlük içinde incelenmesi gerektiğini belirterek açtığı davada mahkeme ÇED raporları için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde davalı tarafların ÇED raporlarına ilişkin bilirkişinin verdiği olumlu raporları yerinde bulmayan mahkeme, davacıların öne sürdüğü söz konusu çalışmaların çevreye zarar vereceği ve ÇED raporlarının bir bütünlük içinde değerlendirilmesi gererktiği yönündeki itirazını haklı buldu. Davalı taraf olan maden şirketlerinin bu ara karara itiraz etme hakları bulunuyor.

Söz konusu altı davanın nedeni olan olumlu ÇED raporlarına başta Çanakkale Çevre Platformu Çanakkale Ziraat Mühandisleri Odası ve diğer kurumlar farklı zamanlarda altı dava açarak itiraz etmişti. Açılan dava sonucu bilirkişi incelemesi yapılmış ve bu çalışmaların kontrol edildiği takdirde çevreye zarar vermeyeceği belirtilerek, maden arama çalışması hakkında bilirkişi tarafından olumlu görüş verilmişti.