Kaz Dağları'nda Turizm

Kaz Dağları'nda, turizmi ön plana çıkarmak ve bölgeyi turizm cenneti haline getirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde hayata geçirilmesi planlanan 'Kaz Dağları Destinasyon Çalışması'nın ön toplantısı Çanakkale'de yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Uzmanı Ömer Demir, Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt köyündeki Öngen Country Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından bir kongre gerçekleştirileceğini, daha sonra da Kaz Dağları'nın bir 'destinasyon' olarak kabul edileceğini söyledi.

Avrupa Birliğinden (AB) bu bölge için fon alınabileceğini ifade eden Demir, ''Kaz Dağları'nı sahil ile birlikte öne çıkarıp, Edremit Havaalanı'nı da kullanarak, dünyadaki büyük tur operatörlerini bu bölgeye yönlendireceğiz. 80'i aşkın ülkede Kaz Dağları'nın tanıtımını yapacağız. Tek bir logo kullanıp insanların kafasında o marka ile bütünleştirmeliyiz'' dedi.

Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Kaz Dağları'nın ilk yazılı efsaneye sahip dağ olduğunu anımsatarak, ''Kaz Dağları cennetin üst katı gibi. Burası hava, su, güneş ve bitki cenneti. Kaz Dağları'nda, Alp Dağları'na eşit oksijen var. Burada kaynak, termal, deniz ve maden suyu var. Burası yılın 300 günü güneşli geçiyor'' diye konuştu.

Güre Belediye Başkanı Kamil Saka da değişik hastalıklara yakalanmış insanların buraya gelmesiyle bölgenin kazançlı çıkacağını ifade ederek, ''Termal turizmi ön plana çıkarmalıyız. İnsanlar parayı kazanırken kaybettikleri sağlıklarını, kazandıkları parayla tekrar geriye getirebilirler. Ayrıca dünyadaki en yüksek orandaki oksijenimizi ön plana çıkarmalıyız. Solunum hastası olup da bu bölgeye gelen hastalar, solunumu rahatlatan 'fıs fıs' kullanmadan burada aylarca yaşayabiliyorlar'' dedi.

Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan da Assos'ta bir felsefe okulu olduğunu anımsatarak, insanların o zamanlarda bile eğitime önem verdiklerine dikkati çekti. Buna duyarlı yaklaşılması gerektiğine işaret eden Balkan, ''Fon gelmezse de biz kaynağımızı buluruz. Öncelikle her seviyeden vatandaşımızı eğitmeliyiz. Küçük ayrıntılar cennetimizi bozuyor'' ifadelerini kullandı.

Turizmci Mehmet Öngen de belediyeler ve otelciler olarak bölgede büyük bir mücadele verdiklerini, Kaz Dağları'nı 'destinasyon' olarak tescillendirecekleri bir kongre yapacaklarını belirterek, kongreye, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığından yetkililerin katılacağını açıkladı.

Toplantıda, Ankara'da ''Kaz Dağları Çalışma Platformu'' kurulması konusunda karar alındı.

Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü uzmanları Tolga Yılmaz, Esra Piçakçı ile Kaz Dağları'na komşu ilçe ve beldelerin belediye başkanları ve yardımcıları ile Kazdağı Oteller Derneği (KAZOD) üyesi otellerin temsilcileri katıldı.