İstanbul 2010 Yılına Hazırlanıyor



İstanbul'un ‘Avrupa Kültür Başkenti’ seçilebilmesi için 2000 yılında başlatılan çalışmaların sonuna gelindi. 2000 yılında sivil toplum kuruluşlarının girişimi ile başlayan daha sonra valilik, belediye başkanlığı ve bakanlığın da sahip çıktığı projede sona gelindi.

Hedef 2010 yılında bu projeyi hayata geçirebilmek. Aralık ayına kadar İstanbul'un kültür başkenti olması için nedenlerin sıralandığı bir dosya Brüksel'e gönderilecek. Şubat ayı sonunda da dosyanın içeriği yedi kişilik bir uluslararası jüri karşısında savunulacak.

Uluslararası jüriye sunulacak projeler arasında, İstanbul’un tüm ulaşım sistemlerinin birleştirilmesinden, Tekfur Sarayı’nın restorasyonuna kadar 60'a yakın bir dizi çalışma yer alıyor.

Avrupa’da her yıl bir ya da birkaç ‘kültür başkenti’ seçiliyor. Böyle bir sıfatın şehirlerin tanıtımına katkısı ise büyük boyuttta. ‘Avrupa Kültür Başkenti’ seçilen şehirde festivaller, sergiler, konserler düzenleniyor. Uygulama 1985 yılında ilk kez Atina’da başladı. 20 yıldan bu yana Avrupa’nın birçok başkenti ve önemli şehri ‘Avrupa Kültür Başkenti’ oldu.