Kazançoğlu: İnşaat Sektörü Canlandı

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, inşaat sektöründe, Türkiye genelinde “bir hareketlilik” görüldüğünü, bunun gelecek yıl “hıza dönüşmesini” umut ettiklerini söyledi.

Kazançoğlu yaptığı açıklamada, son 5 yıldır Türkiye’yi etkileyen, “savaş, deprem, ekonomik kriz” gibi nedenlerle inşaat sektörünün durgunluğa girdiğini, kamu kesiminin yatırım harcamalarını kısması ve sanayi sektörünün de daha az yeni yatırıma yönelmesi sonucu sektörde, uzunca bir süre negatif bir dönem yaşandığını bildirdi. İnşaat sektörünü canlandırmaya yönelik projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, böylece ekonominin daha dengeli bir büyüme sürecine gireceğini ve işsizlik oranının makul düzeylere inebileceğini savundu.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, bu yılın Ocak- Haziran ayları toplamında, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, yapı ruhsatı verilen yapıların alanında yüzde 50.2, değerinde ise yüzde 71.6 artış olduğunu kaydeden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, “Yapı ruhsatı verilen bina sayısında bu yılın ilk altı aylık döneminde yüzde 46.8, daire sayısında yüzde 57.1’lik artış yaşanmıştır” dedi.

Akın Kazançoğlu, şu bilgiyi verdi: “İnşaat sektörü olarak 2005 yılından umutluyuz. Konut kredisi faizlerinin düşmesiyle birlikte gayrimenkule ilgi artı. Ekonomideki rahatlama ve bankaların konut faizi kredilerini düşürmeleri nedeniyle eldeki konut stoklarının tüketilmesi, ekonominin lokomotifi olarak tanımlanan (inşaat) sektörü için diriliş umudu oldu. Bu suretle inşaat sektörünün, ekonomideki iyileşmenin halka yansımasına katkı sağlaması beklenmekte. Kredi faizlerinin düşmesi ile elde kalan konut stoklarının büyük bölümü tükendi.

Sonuç itibarıyla, ekonominin lokomotifi inşaat sektöründeki hareketliliğin 200’e yakın alt ve yan meslek grubunu da doğrudan etkilemesi beklenmektedir.” Belediyelerin nitelikli, altyapısı hazır, ucuz arsa üretmesi gerektiğini anlatan Kazançoğlu, Arsa Ofisi tarafından altyapısı hazır hale getirilen arsaların inşaat sektörüne tahsis edilmesini önerdi.