Kazdağları'nda RES Endişesi



DHA'nın haberine göre, rüzgar ölçüm cihazı koymak için bile onlarca kayın ve köknar ağacı kesilmesi çevrecileri endişelendirdi.

Kazdağları'nın 1500 metre yüksekliğindeki Dalak Suyu ve Tavşan Oyna Mevkileri arasına özel bir şirket tarafından kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santralı için rüzgar ölçüm cihazı dikildi. Tribünler için ağaç katliamı yapılacağından endişe eden çevreciler, ölçüm cihazı dikilirken bile 2 dönüm alanda onlarca köknar ve kayın ağacının kesilmesini örnek gösterdi. Doğa fotoğrafçısı 37 yaşındaki Necla Çetin bu duruma tepki gösterip, "Bu bölgede kuş, kelebek, fotoğrafları çekiyorum. Ölçüm cihazı için kesilen ağaçları görünce yüreğim sızladı. İleriki tarihlerde dikilecek onlarca rüzgar tribünü Kazdağları'nın ve yaban hayatının el değmemiş bölgelerini adeta mahvedecek. Aynı zamanda göçmen kuşların geçme noktası olan bu alandaki yaban hayatı da olumsuz etkilenecek. Kazdağları'nın endemik bitki türleri ise tehdit altında kalacak" dedi.

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Savaş ise "Biz, rüzgar enerjisine olumlu bakıyoruz. Ama Kazdağları'nın en el değmemiş yerlerine rüzgar tribünleri dikilirse çevreye zarar verir. RES kurulması aşamasında Çevresel Etki Değerlendirmesi iyi yapılmalı" diye konuştu.