Kazlıçeşme'ye Kruvaziye Liman

Kamuoyunda tartışma yaratan, açılan davalar sonucu iptal edilen Galataport ve Haydarpaşaport projelerinin bir benzeri Kazlıçeşme'de yapılmak isteniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarfından çizilen proje ile Kazlıçeşme'ye Kruvaziye Liman yapılması öngörülüyor. Projenin 1/5 binlik planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, 1/binlik planları Zeytinburnu Belediyesi'nde askıya çıktı. Proje kapsamında 470 bin metrakare araziye kruvaziye liman dışında fuar, alışveriş merkezileri, tiyatro ve sinema salonları apart oteller, konge merkezleri ve beş yıldızlı oteller yapılacak. Zeyport Limanı'ndan İstanbul Surları'nın bulunduğu alana kadar yapılacak kruvaziye liman için denizin 500-600 metre doldurulması öngörülüyor.

Proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı alınmadan yürütülüyor. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman , projenin kruvaziye liman etiketi altında yeni bir turizm ve ticaret alanı yaratmak olduğunu belirterek, proje ile ilgili dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Kahraman projenin tarihi yarımadanın siluetini de geri dönüşü imkânsız biçimde bozacağını ifade etti.