Kazma Vurmadan Satış Planı!



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen hafta hükümetlerarası anlaşması imzalanan Sinop nükleer santralı için kurulacak şirkete, EÜAŞ’ın A planı olarak yüzde 49, B planı olarak da hissenin 25-30’lara indiği bir modelle ortaklık planladıklarını söyledi. Yıldız, EÜAŞ’ın hissesinin yüzde 25-30’larda olmasını hedeflediklerini kaydederek, kalan kısmını da özel sektörle paylaşmak istediklerini, halka arz ya da blok satış olabileceğini söyledi. Yıldız tekstil, gıda, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların ilgi gösterebileceğini ifade etti. Japonya ile yapılan 22 milyar dolarlık projenin kredi özkaynak oranının yüzde 70’e yüzde 30 olduğunu anlatan Yıldız, proje kapsamında toplam 6.6 milyar dolarlık özkaynağın yüzde 25’inin EÜAŞ’a ait olması halinde 1.7 milyar dolarlık kısmının, 10 yıl içerisinde tedarik edileceğini söyledi.

Alım garantisi 11.8 cent

Yıldız, Akkuyu ile Sinop nükleer santralına alım garantilerine ilişkin bilgi verdi. Akkuyu’da elektrik alım garantisi yüzde 50, 1 ve 2. üniteden yüzde 70, 3 ve 4. üniteden yüzde 30 oranında ortalamada yüzde 50 alım garantisi olduğunu dile getiren Yıldız, Sinop’ta ise yüzde 100 alım garantisi olduğunu söyledi. Sinop’ta alım garantisi 20, Akkuyu’da ise 15 yıl. Akkuyu’da fiyat 12.35 cent olurken, Sinop’ta alım garantisi yakıt dahil 11.8 cent. Yakıt hariç ise 10.80 cent. Japonlar’ın Fransız şirketi ile ortaklığı hatırlatılarak Ermeni soykırımına yönelik iddiaların projeyi nasıl etkileyeceği sorusuna Yıldız, “Biz bu anlaşmayı Fransa ile değil, Japonya ile yaptık” dedi.

Kerkük-Yumurtalık boru hattının yanına bir hat daha yapılacağına yönelik iddialara Yıldız, Merkezi Irak hükümeti Petrol Bakanı’nın kendilerine böyle bir boru hattına nasıl bakacaklarını sorduklarını belirterek, “‘Basra’dan, Güney’den, Orta Irak’tan böyle bir boru hattını beraber yapabilir miyiz?’ diye sordular. Ben dedim ki ‘Biz bunu beraberce gerçekleştirebiliriz.’ Böyle projelerin önünün açılması lazım. Irak’ın normalleşmesi için Türkiye ’den daha başka boru hatları geçmesi gerekiyor ise o geçer. Şu anda böyle bir mutabakat yok” dedi.

3. santral için 4-5 alternatif

3. nükleer santralın yerinin Japonlar tarafından başta sismik olmak üzere 2 yıl sürecek çalışmanın sonunda belirleneceğini ifade eden Yıldız, Türkiye’nin Trakya, İstanbul , Bursa gibi bölgelerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine göre büyüme hızının daha yüksek olduğunu, arz yönünden de avantajlı olduğunu söyledi. Yıldız, 3. nükleer santral için 4-5 yer alternatif belirleneceğini kaydetti.