DSİ'den Allianoi Davası

İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki Allianoi Antik Kenti'nin yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalıp kalmaması için verilen mücadele yeni bir boyut kazandı. Barajı işletmeye alamayan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Allianoi için verilen SİT kararını iptal ettirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.

İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun Allianoi'yi iki kez 1'inci derecede tarihi SİT alanı ilan etmesi yüzünden işlerin aksadığını söyleyen DSİ 2'nci Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, dava açmaya karar verdiklerini söyledi. Sarıyıldız, "Kurul burasını SİT alanı ilan etti. Allianoi'nin baraj suları altında kalmaması için mücadele verenlerin baskıları yüzünden de kentin geleceğinin ne olacağı belirlenene kadar su tutulmasını yasakladı. Bu yüzden biz de çalışmalarımıza ara verdik. Barajda inşaat bitti, şu an Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ne yapılacağına karar vermesini bekliyoruz. Böyle olunca da, işler en az altı ay sarkacak" dedi.

Allianoi Girişim Grubu'nun baraj inşaatının durdurulması için İzmir İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtığını ifade eden Sarıyıldız, "Mahkeme bir kez davayı reddetti. Grup bu kez red isteminin reddi için ikinci kez mahkemeye gitti. Mahkeme bunu da reddetti. Biz de DSİ olarak SİT kararının kaldırılması için dava açmaya karar verdik" diye konuştu.

Davanın 60 günlük zaman aşamı süresi bitiminde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne açılacağını belirten Sarıyıldız, "Şu an Ankara'da dava ile ilgili hazırlıklar sürüyor. Biz de mahkemeye Allianoi'nin bir antik kent olmadığını söyleyeceğiz. Burası bir antik kent değil, sadece bir kaplıcadır. Sadece Roma hamamıdır. Türkiye'nin her yerinden de Roma hamamları çıkar. Dolayısıyla İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu hatalı bir karar vermiştir. Bu kararın iptalini isteyeceğiz. Kurul'un bağlı olduğu bakanlık da Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu için davayı onlara açacağız" dedi.