Keçiören-Tandoğan Metrosu'nda Sözleşme İmzalandı



Foto: Mehmet Ali Özcan (AA)

Keçiören-Tandoğan Metro hattının yapım sözleşmesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile üstlenici Gülermak-Kolin iş ortaklığı arasında imzalandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarının ihalelerinin de yapıldığını hatırlatarak, bu iki hattın sözleşmelerinin de üstlenici firmalarla gelecek hafta imzalanacağını bildirdi. Böylece eş zamanlı olarak 3 hattın da yapımına başlanacağını ifade eden Bakan Yıldırım, her şey yolunda giderse, olağanüstü bir olay olmazsa 2-2,5 yıl içerisinde bu metroların hizmete alınacağını söyledi. Üzerlerine aldıkları sorumluluğun ne kadar önemli, ne kadar acil olduğunu bildiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, ''Ama bütün imkanları bu konuda seferber edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.
    
Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bütün Ankara milletvekillerinin, Ankara'daki sivil toplum kuruluşlarının sanayi odasının, imalatçıların, esnafın, vatandaşların her yönüyle projenin yanında yer aldıklarını, gerekli katkıyı yapmak için canla başla çalıştıklarını belirten Yıldırım, ''Projenin önemli özelliklerinden bir tanesi, diğer şehir içi raylı sistemlere entegre olacak bir proje olmasıdır. Mevcut hatla yeni yapılacak yapılacak hatlar entegre olacak ve hemen hemen Ankara'nın her yönüne toplu şekilde konforlu rahat bir seyahat imkanına kavuşmuş olacağız. Böylece Sincan, Eryaman, Ümitköy, Keçiören Ankara'nın uzak ilçeleri değil, adeta Ankara'nın şehir merkezinde birleşmiş hale gelecek. Sincan, Eryaman'da oturanlar metroyla evine, işine, trafik yoğunluğunda zaman kaybetmeden gitme imkanına kavuşacaklar'' diye konuştu.
    
En büyük işin yüklenici ortaklığa düştüğünü belirten Yıldırım, Gülermak ve Kolin firmalarının Türkiye'de ve dünyada önemli taahhütleri yerine getirmiş iki seçkin firma olduğunu söyledi. Yıldırım, üstlenici firmalardan, işin süresinin 880 gün olmasına rağmen, daha önce bitirmelerini talep etti. Ankaralıların büyük bir sabırsızlıkla, bir an önce bu projelerin bitmesini ve hizmete girmesini beklediklerini dile getiren Bakan Yıldırım, ''Sayın Başbakanımızın açık ve net bir desteği var. Hızla tamamlanması için kaynak konusunda hiç bir kısıtlamaya gidilmeyeceğini bize söylemiş olması ve bu konuda her türlü yasal düzenlemeyi hızlı bir şekilde tamamlamak için açık destek vermesi bizim için çok önemli bir destektir, güvencedir'' dedi.

''143 milyon lira harcadık, gücümüz yetmedi''
    
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de projenin bitmesiyle Ankara'nın raylı sistem hattına 44 kilometrelik yeni hatların ekleneceğini belirtti. Belediye olarak, Keçiören-Tandoğan metro hattının yapımına 143 milyon lira harcadıklarını ve güçlerinin yetmediğini ifade eden Gökçek, Başbakan Erdoğan'dan yapım işini devralmalarını istediklerini, Başbakan Erdoğan'ın da kendilerini kırmadığını ve yapım işini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının devraldığını anlattı. Metro hattının yapımının 2,5 senede bitirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Gökçek, Bakan Yıldırım'dan, söz konusu hattın daha önce bitirilmesini ve 2013 yılı sonunda hizmete girmesini talep etti.

Keçiören'in Ankara'nın en büyük ilçesi haline geldiğini dile getiren Gökçek, metro bittiğinde Keçiören'in çok iyi bir hizmete kavuşacağını ve bunun Keçiören'e nefes aldıracağını söyledi. Gökçek, Başbakan Erdoğan'ın bir an önce gerçekleştirilmesi için talimat verdiği Kızılay-Fuar alanı-Havaalanı metro hattının da proje çalışması bitirilerek yıl sonuna kadar ihalesinin yapılmasını temenni etti.

Üç hattın toplam uzunluğu 44 kilometre 
    
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdür Vekili Metin Tahan da söz konusu metro hatları hakkında bilgi verdi. Üç hattın toplam uzunluğunun 44 kilometre olduğunu belirten Tahan, Keçiören-Tandoğan bölümünün ise 9,22 kilometre uzunluğunda olacağını, yapılacak ilave yatırımla 10,5 kilometreye çıkacağını ve 11 istasyon bulunacağını bildirdi. Tahan, yeni üç hattın hizmete girmesiyle birlikte Ankara'nın şehir içi raylı sistem ağının uzunluğunun 58,6 kilometreye ulaşacağını kaydetti.
    
Gülermak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kemal Tahir Güleryüz de modern çağın vazgeçilmez bir parçası haline gelen şehir içi raylı sistemlerin yapımının son 10 yılda hızlandığını belirterek, Türkiye'nin bu sürecinin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Güleryüz, ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını sözlerine ekledi.
    
Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Gülermak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Güleryüz, Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ve Altyapı Yatırımlar Genel Müdür Vekili Tahan, sözleşmeyi imzaladı.