Keçiören’de Konut Fazlası



Yaşayan nüfus açısından Çankaya ile yarışan ve şu anda önde olan Keçiören, son dönemde konut fazlasıyla da dikkat çekiyor. İlçeye bağlı Bağlum, Atapark, Kuşcağız, Ayalı gibi bölgelerde görülen hızlı yapılaşma ve Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yaptığı konutlar konut fazlasının nedeni olarak gösteriliyor.

Keçiören, son yıllarda nüfusunun artmasıyla Ankara’nın en kalabalık ilçesi konumuna yükseldi. Nüfus artışı aynı zamanda ilçenin konut üretim merkezlerinden biri olmasını sağladı. Oluşan konut fazlalığı Keçiören’de kiraların ucuzlaması sonucunu da doğurmuş durumda. İlçeye bağlı yeni yerleşim bölgelerinin oluşması, TOKİ’nin ilçede konut üretimine yaptığı yatırımlar, ev sahiplerinin mevcut evlerini kiraya vermekte zorlanmalarına neden olmaya başladı. Keçiören’in ana caddeler ve işlek sokaklarında yoğun olarak kiralık konut ilanlarına rastlamak olası. İlçede çalışan emlakçılar da Keçiören’de son dönemde ev kiralama işlerinin büyük oranda azaldığını, satışların ise hiç olmadığı kadar düştüğünü dile getirdi.

İlçenin merkez mahallelerinden olan Tepebaşı’nda faaliyet gösteren emlakçı Ufuk Eryıldırım, son birkaç yıldır işlerin sürekli olarak azaldığını, artık sadece emlakçılık yaparak geçinemediklerini dile getirdi. Eryıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yeni yerleşimlerdeki hızlı yapılaşma ve TOKİ konutlarının etkisiyle işlerimiz gitgide düşüyor. Önceleri müşteri sayımız çok daha fazlaydı. Bu sezonda kiralık daire olmazdı. Şimdi ise 8 ay boyunca kiracı bulamadığımız daireler var. Fiyatlar gittikçe düşüyor. Önceleri kiraladığımız her ev için bir aylık kira ölçüsünde komisyon alıyorduk. Şimdi ise komisyonumuz kiranın yarısına düştü.”

Keçören’in son dönemde popülerleştiğine ve nüfusunun hızla arttığına dikkat çeken bir başka emlakçı Ali Gelmez, ilçede yaşanan değişimi şu sözlerle anlattı: “TOKi’nin hızlı şekilde ürettiği ve uygun koşullarla sattığı evlerin de etkisiyle Keçiören’de konut bolluğu oluştu. Eskiden kiralar yılda bir zam görürdü. Şimdi ise çoğu zaman, ya hiç artmıyor ya da düşüyor. Konut bolluğundan dolayı kiracılar ya da ev almak isteyen yurttaşlar aynı fiyata daha iyi evler bulabili-yorlar. Keçiören’e bağlı Aktepe, Kuşçağız, Ayvalı, Atapark, Bağlum gibi yeni yerleşimlerde çok hızlı bir yapılaşma oldu. Konut bolluğunun nedenlerinden biri de bu.”

‘Binaların kalitesi düşük’

Keçiören’de faaliyet gösteren emlakçı Yusuf Yılmaz, ilçede yaşanan hızlı yapılaşmanın sağlıksız koşullar yarattığına dikkat çekerek ciddi iddialarda bulundu. Bazı müteahhitlerin gecekondu sahipleriyle anlaşarak arsalarını daire karşılığı aldıklarını ve bu arsalara kalitesi düşük binalar yaptıklarını savunan Yılmaz, “Yurtdışından gelen müşterilerimize her yıl 5-10 dubleks ev, 20 kadar daire satardık. Bu sene tek bir satış yapamadık. Çünkü binalarda ısı yalıtım sistemi gibi teknik eksiklikler var. Binaların şekli güzel ama malzeme kalitesiz. Bölgeye kontrolsüz yapılaşma hâkim. Tek bir müteahhit 100’e yakın bina yapıyor hiçbirinin iskân raporu yok. Gecekondu sahipleri daire karşılığı arsasını veriyor ama bina hakkında bilgisi yok. Örneğin ısı yalıtım nedir bilmiyor. Yeni yerleşimlerde insanların beklentilerinden ve bilgisizliklerinden çok para kazananlar oldu” sözleriyle bölgenin sağlıksız yapılaşmasına işaret etti.