Kemal Abinin Oğluna Termik Santral Müjdesi



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın 135 megavat kurulu güce sahip santraline vize verdi. Böylece oğul Unakıtan tarım alanı olduğu iddia edilen Balıkesir’in Bandırma ilçesinde ithal kömüre dayalı toplam 135 megavat kurulu güçte santrali inşa etmek için EPDK’dan lisans alarak, enerji sektörüne adım atmış oldu.

Temmuzda başvurmuştu

Bu yatırım bir süre önce kalbinden anjiyo olan ve ardından hükümetin son kabine değişikliğinde bakanlık koltuğunu kaybederek ‘şok’ yaşayan Unakıtan’ın da yüzünü güldürecek. Abdullah Unakıtan, AB Gıda A.Ş. adıyla EPDK’ya 28 Temmuz 2008 tarihinde başvurmuştu. Abdullah Unakıtan’ın, 135 megavat kurulu güçteki santralinden toplam 922 milyon kilovat saat elektrik üretilecek. Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin 190 milyar kilovat olduğu düşünülürse, Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu santralin tüketimin yüzde 0.6’sını karşılayacak kadar elektrik enerjisi üretebilecek.

Tarım arazisine santral

Unakıtan’ın Bandırma’ya kuracağı santralin yeri tarım alanı olarak kayıtlarda geçiyor. Mera alanında yatırım yapmak için belediye ve ilgili kurumlardan izinler almak gerekiyor. Bu kapsamda Abdullah Unakıtan’ın Bandırma’da tarım alanına santral yatırımı yapacağına ilişkin haberlerin ardından Bandırma İlçe Tarım Müdürü Osman Nuri Kale, yatırım yapılacak köye ait meralık alanı meradan çıkartmak için gerekli kolaylığı göstermemesi nedeniyle görevinden alınmasına ilişkin haberler kamuoyuna yansımıştı. Yatırım yerine ilişkin izinleri alan Abdullah Unakıtan, daha önce yatırım yerini değiştirdiklerini ileri sürse de EPDK’nın kayıtlarında böyle bir değişikliğin olmadığı öğrenildi.

Oğul Abdullah Unakıtan, küresel piyasalarda yaşanan krizi gerekçe göstererek, geçtiğimiz günlerde EPDK’ya başvuruda bulunup yatırımını küçültmüştü. Abdullah Unakıtan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na yaptığı ilk başvurusunda Balıkesir Bandırma ilçesinde kuracağı santralin 600 megavat kurulu güçte olacağını açıklamış ikinci başvurusunda ise 135 megavata revize etmişti. Oğul Unakıtan, hükümetten söz konusu enerji yatırımının hayata geçirilmesi için destek beklediğini dile getirirken, yeni hazırlanan teşvik paketinin içinde enerji yatırımlarına yer verilmedi. Böylece Abdullah Unakıtan, yatırımını yeni teşvik sisteminden faydalanamadan hayata geçirmek durumunda kalacak.

922 milyon Kwh elektrik

Unakıtanlar’ın termik santralinde 135 megavat kurulu güç üzerinden yıllık 922 milyon 590 bin kilowatsaat’lik elektrik üretilebilecek. Yatırım maliyetinin 135 milyon avro olması beklenirken, yılda 92.2 milyon avro’luk bir ciro elde edilecek. Unakıtan, santral yatırımının kurulu gücünde ve yatırım tutarında revizyona gitmeseydi, 600 megavat kurulu güçteki santrali ile 4 milyar 100 milyon kilovatsaat elektrik üretecekti. Ayrıca yıllık 410 milyon avroluk ciro yapacaktı.