Kemalpaşa OSB'de Fabrikalar Kelepir Fiyata Satılıyor



İzmir'in önemli sanayi merkezlerinden Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ) krizin faturası ağır. 11 fabrikanın satıldığı bölgede 10 fabrika da satış listesinde bekliyor. Metrekaresi 100 liraya satılan fabrikaların bile olduğunu ifade eden KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Yurdun, pek çok fabrikanın patronunun yılların emeğiyle kurdukları işyerlerini ayakta tutmaya çalıştıklarını dile getirdi. Yurdun, "Bunun için işçilerle yarım vardiya, yarı ücrete çalışma gibi anlaşmalar yapıyorlar" dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) dün düzenlediği basın toplantısında KOSBİ'deki gelişmelerle ilgili bilgi veren Yurdun, bölgede krizin sonuçlarının en somut göstergesinin doğalgaz ve elektrik tüketimi olduğunu söyledi. Yurdun, kriz öncesi bölgede yıllık yaklaşık 21 milyon metreküp doğalgaz tüketiminin olduğunu, krizle birlikte tüketim oranının 17 milyon metreküplere düştüğünü ifade etti. Doğalgaz ve elektrik tüketiminin 2008'in son iki ayından 2010'nun ilk iki ayına kadar sürekli düşüş içinde olduğunu aktaran Yurdun, "Ancak bu ay az da olsa bir artış bekliyoruz. Ekonomide ufak da olsa bir hareketlilik var" dedi.

Bölgedeki istihdam rakamları hakkında da bilgi veren Yurdun, ekonomik kriz öncesinde bölgedeki istihdamın 21 binin üzerinde olduğunu söyleyerek ekonomik krizle birlikte bu sayının 20 binin altına düştüğünü dile getirdi.
 
Rant iddialarına yanıt

Son dönemlerde Kemalpaşa'nın verimli topraklarında OSB kurmak amacıyla kamulaştırmalar yapılıp köylülerin kandırıldığı söylentilerine de dikkat çeken Yurdun, 6 bin dönüm arazinin kamulaştırılacağı ve 15-20 TL'den köylüden alınıp 180-200 TL'ye satılarak rant elde edileceği iddialarının bulunduğunu söyledi. Sadece 1600 dönümlük alanın kamulaştırılacağını söyleyen Yurdun kamulaştırma kapsamında kıymet takdirlerinin de henüz belli olmadığını anlatarak "Dile getirilen değerlerin hiçbirisi doğru değildir. OSB'ler kâr eden kuruluşlar değildir" dedi.

Bu durumun planlanmış imarlı alanlarda bile geçerli olmadığının altını çizen Yurdun, "Bölgemizde pek çok fabrika satılığa çıktı. El değiştirenler var. 11 fabrika satıldı, 10'u da satılmayı bekliyor. İçindeki binasıyla metrekaresi 100 TL'ye satılan yerler var. Bu binalarda böyle bir durum mevcutken, imarı yapılmamış tarla vasfındaki araziler için 180-200 TL'ye satılması mümkün değil" şeklinde konuştu.
 
Köylülerin içi rahat olsun

Kemalpaşa'nın en verimli topraklarında organize sanayi bölgesi kurulmasının yanlış olduğu yönündeki eleştirilere katıldığını ancak verimli tarım arazilerinde sanayi işletmesi kurulmasının sorumlusunun KOSBİ olmadığını kaydeden Yurdun şöyle konuştu: "Kemalpaşa'daki sanayileşmenin başladığı 1970'li yıllarda izin ve ruhsatları belediyeler verdi. 1979 yılına gelindiğinde Ulucak Belediyesi sınırları içinde 94, Kemalpaşa Belediyesi sınırları içinde ise 33 olmak üzere toplam 127 fabrika kurulmuş. Belediyelerin verdiği mevzi imar izinleri ile hiçbir altyapı olmaksızın kurulan bu fabrikalar Kemalpaşa'yı çevresel yönden tehdit etme durumuna gelmiş. Altyapı eksikliklerin giderilmesi için bu bölge organize sanayi bölgesi oldu. Sonuç olarak o dönemde kurulan 127 fabrikayı OSB değil, belediyeler kurdurmuştur."

Tarım arazilerinin sanayiye açılması ile birlikte bazı kesimlerin köylünün zor durumundan yararlanarak topraklarını ucuza kapattığını belirten Yurdun, "İmar uygulama yetkisinin KOSBİ'ye geçmesi ile bu rant kapısı kapanmıştır. Israrlı olarak OSB'nin tüzelkişiliğinin iptal edilmesi istemleri, rant kapısı kapanan bu lobinin faaliyetidir. İsyan bu dönemin bitmesindendir. Köylülerimizin için rahat olsun. mağdur edilmeyeceklerini görecekler" dedi.