Kemer Country Krizi Ekonomik Fırsata Dönüşüyor



Kemer Country’yi yaratan Esat Edin’in 55 milyon dolarlık borcunu Kemer Country ve Kütük Evler sakinleri üstlenmek üzere organize oldu. Kemer sakinlerine mektup gönderen Ortak Girişim Platformu "Bu parayı ödemezsek, golf alanları icradan satılacak. Evlerimizin önünde yeni evler görebiliriz. Orman üst kullanım hakkını kaybedebiliriz. Kulübümüz kapanabilir. 2B kanunu çıktığında Çin Seddi gibi bir yapılaşma ile karşılaşabiliriz" uyarısında bulundu.

İstanbul’un en prestijli konut projesi olan Kemer Country’de, mal sahipleri Esat Edin’in borcundan kaynaklanan riski bertaraf etmek üzere örgütlendi. Bu örgütlenmenin içinde Borusan CEO’su Agah Uğur, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Garanti Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ar, UND eski Başkanı Çetin Nuhoğlu gibi isimler olunca, iş risklerin bertaraf edilmesinin yanısıra ekonomik bir değer yaratma projesine de dönüştü.

Kemer Country projesinin sahibi Esat Edin’in sahibi olduğu Kemer Yapı büyük borç batağına düşünce Kemer Yapı’nın, Kemer Country içinde yer alan haklarının, alacaklılar tarafından icradan satılması tehlikesi gündeme geldi. Bu tehlikenin sonuçta kendi evleri için bir tehdit oluşturacağını öngören Kemer Country ve Kütük Evler sakinleri hızlı bir oluşum içine girdiler. Ortak Girişim Grubu, soruna çözüm bulunamadığı takdirde neler yaşanabileceğini öngören bir mektubu tüm ev sahiplerine göndererek planlarını anlattılar. Ortak Girişim Grubu’na göre şayet Kemer Yapı iflas ederse kendileri bu durumdan şöyle etkilenecek:

* Golf alanları icra yolu ile satılırsa yeni sahibi tarafından yapılaşmaya açılabilir. Böyle bir arazinin imara açılması, bizim evlerimizin tüm değerini düşürür.

* Orman üst kullanım hakkı ve turizm izni iptal edilebilir. Bu durumda orman üst hakkı kullanılarak yapılan (Kütük Evler kastediliyor) tüm evler risk altında olacaktır.

* İpotekli evlerin icra yoluyla satılması gündeme gelir.

* Kemer Golf Club kapanabilir.

* 2B arazisinin yoğun yapılaşmaya açılması halinde buraya başka bir alıcı yoğun inşaat yapabilir. Bu durumda Yalıkonaklar ve Kemerboyu arkasında Çin Seddi gibi bir etki yaratır.

Çözüm önerisi satın alma

Mektupta bu riskler sıralandıktan sonra çözüm yolu olarak da Kemer Yapı’nın devralınması formülü ortaya konuyor. İlk başta korkutucu gibi gelen bu alternatifin yapılan fizibiliteye göre kârlı bir yatırıma dönüşebileceği vurgulanıyor.

Yapılan çalışmaya göre 902 ev kendi içinde şirketleşmeye gidecek ve Kemer Evleri A.Ş’yi kuracak. Aynı şekilde Kütük Evler’deki intifa hakkı sahipleri de bir şirketleşmeye gidecek ve onlar da Orman Evleri A.Ş’yi oluşturacak.

Bu iki şirket eş paylarla Kemerliler A.Ş’yi oluşturacak ve bu şirket de Kemer Yapı’nın alacaklıları ile masaya oturacak. Nakit iskontoları alınarak ibralaşılacak.

Diğer taraftan Esat Edin ile devir protokolü yapılacak ve hisseler teminat altına alınacak. Mektupta en büyük alacaklının ise Oyakbank olduğuna dikkat çekiliyor.

Temlik işlemleri bittiğinde ihtiyaten tüm alacaklılara çağrı yapılacak. Şirket hisseleri Esat Edin’den devralınacak. Esat Edin’in Kemer projesinde hiçbir hakkı kalmayacak.

Kemerliler A.Ş adına devralınan Kemer Yapı’da bir altın hisse oluşturulacak. Bu altın hisseye 3 önemli konuda imtiyaz tesis edilecek. Bu altın hisse ile orman üst hakkı ve yapılaşma, golf alanları üzerindeki yapılaşma ve 2B arazisi üzerindeki yapılaşmaya yönelik veto hakkı oluşturulacak.