Kemer’de 1. Derece Sit Alanına 10 Yıllık Maden Ruhsatı Çıktı



Antalya’nın Kemer İlçesi’nde birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan Çalık Tepesi’nde TUİ Turizm Uluslararası İşletmecilik ve Seyahat Acentesi’nin sahibi Nurettin Çevik’e 10 yıllık maden arama ve işletme ruhsatı verildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün izni doğrultusunda, sahada bej mermeri aramak için tesis kurulabilecek.

Bakanlığın Jeoloji mühendisi Selahattin Erdoğan ve maden mühendisleri Aynur Çalışkan ile Ekrem Uzun’un imzalarının yer aldığı 20 Ocak 2007 tarihli tutanağında, sit alanı olarak bilinen Çalış Tepesi’nin ’orman alanı’ olduğu görüşüne yer verildi. İşletmenin enerji ihtiyacı için TEDAŞ tarafından, 400 kilowatt gücünde trafo kurulmasına izin verildi. Karar, girişimci Nurettin Çevik’in ruhsat fotokopisi ve diğer belgeleri Kemer Belediyesi’ne ulaştırmasıyla ortaya çıktı. Nurettin Çevik, ruhsat uyarınca, her yıl 5 bin metreküpü aşmamak kaydıyla 10 yıl boyunca bej mermeri üreteceklerini söyledi.

Ankara'ya yürürüz
İlçenin tam göbeğinde, turistik Kiriş Mahallesi ile Kemer arasında bulunan ve Fransız tatil köyü Club Med’i de içine alan tepeye ruhsatın verilmesi, turizmcileri ve yerel yönetimi ayağa kaldırdı. Anavatan'lı Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker, "Kemer halkı buna müsaade etmez. Belediye meclisimizde de gündeme getireceğiz. Tüylerimiz diken diken oldu. 100 bin yatak kapasitesi bulunan Türkiye’nin gözde turizm kenti Kemer’de, maden için ruhsat verilmesi imzasını nasıl atabiliyorlar? Bir defa bu tabiata aykırı. Hiç kimsenin bu güzelliği yok etmesine göz yumamayız. Gerekirse Ankara’ya yürürüz" dedi.

Bu bir şaka olmalı
Akdeniz Turistik İşletmeler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık ise tepkisini, "Milyonlarca dolar yatırılarak Kemer 1977 yılında Türkiye’nin ilk planlı turizm kenti haline getirildi. Şimdi Kemer’in göbeğine maden arama ruhsatı veriyorsunuz. Demek ki burada turizm yapılması istenmiyor" sözleriyle dile getirdi. Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) ve Kemer Turistik Otelciler Birliği Derneği (KETOB) Başkanı Mustafa Çalık da kararın ’turizmi baltalamak’ anlamına geldiğini söyledi. Kemerli İşadamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Ali Nail Kılıç da "Bu bir şaka olmalı. Turizmin göbeğinde bu tür çalışmaların yorumu bile yapılamaz" dedi.