Kendi Enerjisini Üreten Bina Yolda



Yapı-Endüstri Merkezi, İTÜ'nün Maslak'taki kampusunda inşa edilecek ekolojik yapı için çalışmaların sonuna geldi. Tüm enerjisini kendisi üretecek olan yapı, sıfır enerji tüketimi prensibi ile çalışacak..

Yapı-Endüstri Merkezi ve İTÜ'nün çözüm ortaklığında geliştirilen 'ekolojik yapı' mayısta tamamlanacak. 300 bin dolarlık inşaatını Tekfen'in üstlendiği binanın sıfır enerji tüketimi ile yaşaması hedefleniyor Yapı sektörünün bilgi kaynağı ve paylaşım platformu olarak adeta bir çatı vazifesi gören şirket Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), birbirinden farklı çözüm ortaklarını bir araya getirerek Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirilmesine ön ayak oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ortaklığı ile okulun Maslak'taki kampusunda inşa edilecek ekolojik yapı, içine kurulan sistemler sayesinde kendi enerjisini üretemediği zamanlarda şebekeden kullanacak; ancak daha sonra aldığı kadarını üretip geri verecek. YEM Koordinatörü Barış Onay, enerji tüketimini sıfıra düşüren ekolojik binanın öyküsünü ve 40'ıncı yılını kutlayan YEM'in yeni projelerini anlattı.

* Yeni merkezine taşınan YEM'in yeni projeleri de var mı?

Mesela İTÜ ile bir ortaklığımız var. Maslak'taki kampuslarında ilginç bir proje geliştiriyorlar ve biz de çözüm ortaklarıyla yardımcı oluyoruz. Kampusun içi yemyeşil, bir florası, bir de vadisi var. Normalde dışarıya kapalı olan kampusta bir doğa parkı kurulacak; içinde de ekolojik bir yapı bulunacak. Bu yapı kendi enerjisini üretecek ve kendi atıklarını proses edecek. Projenin koordinasyonunu bir sene önce biz aldık. Mimari projesini de hazırlattık, şimdi de inşaatına başlayacağız. Tam bir imece usulü olacak.

* İnşaatı kim üstlenecek ve ne kadara mal olacak?

İnşaatı Tekfen üstlendi. Zaten her işi bir başkası yapacak. Maliyet hesabı bu nedenle çok karışık fakat binanın inşaat maliyeti 300 bin dolar. İçindeki sistemlerin ise ayrı maliyeti var. Isı pompası mesela... Ya da duvarlara döşenecek yüzlerce metrekare malzeme... Parasını İTÜ verdi. Ama sektördeki firmalardan rica ettik. Hep beraber yapacağız. Mayısta da bitmesini hedefliyoruz.

* Bu yapının geliştirilmesindeki amaç nedir? Nasıl bir çalışma prensibi var?

Aslında burası bir araştırma enstitüsü. Amacı ekolojik yapı konusunda insanların dokunarak öğrenmesini sağlamak. İTÜ'nün yenilenebilir enerji enstitüsünden insanlar buraya kaydırılacak. İçeride çalışan sistemler dışında kütüphanede pek çok kitap bulunacak. Bu evin bahçesinde araba en uzakta. En yakında bisiklet ve yanında elektrikli araba var. Yaptığımız özel sistemler yüzünden az enerji tüketilecek. Yapı, kendisini çevirecek kadar enerji üretecek. Çatıya güneş paneli koyunca iş bitmiyor. Enerjiyi depolamak gerek. Ev güneşi kullanamayıp yeterli enerji üretemediğinde İTÜ şebekesinden kullanıp ortak olacak. Ancak mesela yazın güneş geç battığı için üniversitede iş bittikten sonra üretilen enerji geri verilecek. Bu şekilde yıl sonu toplamında sıfır enerji tüketimi hedefliyoruz.

Yeni etkinlik alanı aktivitelerin sayısını daha da artırıyor

Merkezini Fulya'daki Polat Tower'a taşıyan YEM, yeni bir etkinlik alanına da kavuşmuş oldu. Barış Onay, sadece ofislerin taşınması açısından değil, YEM'in aktivitelerini geliştirmesi açısından da yeni merkezin önem teşkil ettiğine değindi. YEM; sergiler, mimarlarla toplantılar, work shop'lar, sempozyumlar, fuarlar ve yurtdışında seminerler düzenleyen bir şirket. Çeşitli alanlardaki çözüm ortakları ile yapı sektörünün bilgi bankası gibi işliyor. Onay, geçmişte bu aktiviteleri düzenlemenin yer darlığı açısından sıkıntı olabildiğini, ancak Polat Tower'daki yeni etkinlik mekanı ile bu sorunu çözdüklerini anlatıyor. Kapalı halde 150 kişillik, açık halde ise 500 kişilik bir kapasiteye ulaşabilen bir salona kavuşan YEM, bu etkinlik merkezinde hem kendi işlerini görecek, hem de zaman zaman sektör temsilcilerine kiralayıp gelir elde edecek. Bu gelir yine farklı etkinlikler düzenlemek için kullanılacak ve çark artık böyle dönecek. YEM'in 40'ıncı yıldönümü için martta yapılacak organizasyon buradaki ilk davet olacak.

Bu yıl düzenlenecek Yapı Fuarı'na 26 ülkeden alım heyeti gelecek

Yapı-Endüstri Merkezi'nin 30 yıldır düzenlediği Uluslararası Yapı Fuarı, bu yıl yurtdışından büyük bir taleple karşı karşıya. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın YEM'e bildirdiğine göre 2008 fuarına 26 ülkeden alım heyeti gelecek. Barış Onay, yurtdışında düzenlenen agresif tanıtım kampanyasının da durumu etkilendiğini belirtiyor. Bu yıl 30 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenecek Uluslararası Yapı Fuarı, ortalama 800 katılımcıya ev sahipliği yapıyor.

Sektörün 'şaka gibi' haberleri arşive girdi

Şirketin www.www.yapi.com.tr isimli haber sitesinde 2 yıldır yayımlanan Almanak'a bu yıl ilk kez eklenen bir bölüm var: Şaka gibi. Onay, bu bölümü bakın nasıl anlatıyor: "Bizim ciddi bir haber veri tabanımız var. Sektöre ilişkin tüm önemli veriler ve haberler www.yapi.com.tr'de bir araya geliyor ve yeniden düzenleniyor. 2 yıldır da almanak halinde yayımlanıyor. Çünkü bunu hazırlamak bizim için zor değil. Yapı sektörüne ilişkin en büyük almanak da bizimki. Almanak 2007'de ilk kez 'şaka gibi' diye bir bölüm yaptık. Hani hep trajikomik şeyler çıkar ya bizde, onları bir araya topladık. İçler acısı halimize gülüyoruz oraya girip. Öyle çok saçma haber birikmiş ki... Bunlardan biri şu mesela: Niğde'de atık su arıtma tesisi kuruyorlar ama kurdukları rakım 315, şehir ise 300'de. Yani tesis suyu almıyor. 20 milyon dolar harcamışlar sistem için. Açıyorlar ve çalışmıyor. Yeni bir tane yapmak zorunda kalmışlar. Böyle pek çok örnek var."

Almanak'ın trajikomik haber örnekleri:

Mühendislik harikası tünele kamyon sığmıyor: İstanbul Esenyurt Beldesi'nde yaptırılan Mezarlık Önü Kavşağı'nın 200 metrelik alt geçidinde TIR ve büyük dorseli kamyonlar sıkışıp kalıyor. Belde Belediyesi de çareyi trafik zabıtasını nöbetçi bırakarak TIR ve kamyonları engellemekte buldu.

Otel yıkacak 'stresli müşteri' aranıyor: İspanyol oteller zinciri NH, Madrid'deki bir otelin odalarını ve iç mekânlarını yıkıp dökmek için stresli müşteriler arıyor. Kaskla çalışacak 30 stresli müşteriyi psikologlar seçecek.

AB tuvaleti açılamadı: Tarihi kalesi, kümbet evleri ve dünyada kurulan ilk İslam üniversitesiyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Harran'da AB fonlarıyla yaptırılan lüks tuvalet, 8 aydan bu yana fosseptik çukuru açılmadığı için kullanılamıyor. Aynı nedenle, il merkezindeki Balıklıgöl'de uygulanacak projeden de vazgeçildi.