Kendi Renginizi 'tetikleyin'



İlk kişisel sergisinin interaktif olmasını isteyen Renk Erbil Martin, izleyiciyi çağırıyor: Gelin, kendi renginizi belirleyin, istediğinizi çizin.

Renk Erbil Martin'in temel sorusu şu: 'Siz olsaydınız renkleri nasıl yorumlardınız?'. Bu soruyla yola çıkan Martin, ilk kişisel sergisini (kendi deyimiyle 'solo show'unu) Galeri X'te açtı. Grafik ve ilüstrasyon alanında uzmanlaşan Martin'in kullandığı tema bütün işlerinde renk! Martin, 'Tetik' başlıklı 'renkli' sergisinin izleyicinin katılımıyla interaktif bir gösteriye dönüşmesini amaçlıyor. İzleyiciye renk renk kalemler, kâğıt ve boş bir alan bırakan Martin, "Siz olsaydınız renkleri nasıl yorumlardınız?" sorusunu izleyiciye soruyor ve cevap bekliyor. Galeri X'in bir köşesinde herkes istediğini 'karalayabiliyor'. Martin "Herkese açık bıraktığımız için orada renkleri insanlar seçip yazıyor. Sergiye noktayı izleyenler koysun istedim. Gelin siz de istediğiniz rengi seçin. İstediğiniz bir şeyler çizin diye böyle serbest bir sergi yaptım" diyor.

'Herkesin rengi başkadır'
Martin, herkesin ayrı renkleri olduğuna ve ayrı kültürlerde renklerin değişik yorumları olduğuna inanıyor: "Afrika'da biri öldüğünde insanlar beyaz, Türkiye'de ve Avrupa'da siyah giyiyor." Martin kültür farklılıklarından yola çıkmış ve renklerin anlamlandırılmasına da bu yolla varmış. Galeri X'te Martin ve ses mühendisi arkadaşı Marie-Josiane Agossou'nun elinden çıkan bir kısa film de barkovizyon yardımıyla izleyiciye sunuluyor. Dört buçuk dakikalık bu filmde her şey spontane gelişiyor. Filmde kendi rengini seçen katılımcılar üzerlerini boyuyor. "Katılımcılara herkesin rengi ve renk yorumu farklıdır dedik" diyor Renk Erbil Martin.

'Tetik'te ayrıca bir fotoğraf enstalasyonu da yer alıyor. Fotoğraflar barkovizyondaki kısa filmin çekimleri sırasında ortaya çıkan görüntülerden oluşturulmuş. Galerinin duvarlarına asılı yağlıboya tablolar ise yine Renk Erbil Martin imzalı ve üç ara/ana renkten oluşuyor.

Renk Erbil Martin'in Galeri X'teki 'Tetik' başlıklı sergisi 3 Nisan'a kadar açık. Tel: 0212 249 37 39