Kent Düşleri 6: Sosyal@Sosyalkonut Ulusal Öğrenci Fikir Projesi Yarışması



TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından altıncısı düzenlenen Kent Düşleri – ProjeFikir Yarışmaları, “Sosyal@Sosyal Konut” Ulusal Öğrenci Fikir Projesi Yarışması ile devam ediyor. Yarışmanın teslim tarihi 27 Ocak 2012


TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’nın kent merkezinde kalan ve kentsel dönüşüm girişimlerinin hedefi haline gelmiş alanlarda alternatif toplumsal kullanımlar öneren projelerin üretilmesini sağlamak amacıyla “Kent Düşleri” adı altında mimari fikir projesi yarışmaları düzenlemektedir.

Bugüne kadar Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Zonguldak Kömür Yıkama Tesisleri, Kızılay Meydanı ve Çevresi ve son olarak Ego Hangarları ve Çevresine yönelik yarışmalar açılmış, kentsel ölçekte bu alanlara ilişkin gündem oluşturulmuştur.

Geleceğin mimarlık kültürünün yaratıcısı olan mimarlık lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Kent Düşleri – ProjeFikir" yarışmalarından altıncısının teması, “Türkiye’deki konut anlayışının ve mevcut konut çevrelerinin, ‘sosyal’ kavramı üzerine düşünülerek sorgulanması ve kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği bir bölge olan Mamak'ta alternatif konut projelerinin elde edilmesi” olarak belirlenmiştir.

Kent Düşleri Projefikir Yarışmaları’nın altıncısı olan “Sosyal@Sosyalkonut” Ulusal Öğrenci Fikir Projesi Yarışması, mimarlık öğrencilerinin, yaşadıkları kentte, yapılaşmayı ve konut yerleşimlerini sorgulayarak, ideallerinin ve hayallerinin paylaşılmasını ve fikirlerinin uygulanabileceği ortamların yaratılmasını hedeflemektedir.

Öte yandan, yaratılacak düşünce zenginliğinden yola çıkarak kamuoyu oluşturmak ve sosyal mimarlık tartışmalarına katkı sağlamak, sosyal konut kavramını tartışmak, fiziksel ve sosyal dönüşümün aynı anda sağlanacağı mekânsal fikir projeleri üretmek, sosyal konut kavramı çerçevesinde ekonomik ve doğa ile uyumlu özgün fikirler geliştirmek, Sosyal yaşantıyı zenginleştiren mekânları tasarlamak, sosyal yönetim anlayışını kurgulamak, Türkiye’deki sosyal konut uygulamalarına alternatif konut modelleri geliştirmek de yarışmanın amaçları arasındadır.

Yarışma, lisans ve yüksek lisans öğrencileri olmak üzere iki kategoride ulusal ve tek aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. Yarışma, ekip içinde mimarlık öğrencisi bulunması koşulu ile tüm öğrencilerin katılımına açıktır. Yarışmaya katılan her fikir projesi kent açısından önemlidir; bu nedenle bu yarışma sürecinde her önermenin tartışılabilir ve paylaşılabilir kılınmasını sağlayacak tartışma ortamları düzenlenecektir. Yarışma katılımcılarının, önerdikleri projelerin düşünsel altyapılarını ortamla paylaşmaları ve projelerin sunulup tartışılacağı platformlara katılması beklenmektedir.


Asıl Jüri Üyeleri

Ercan Ağırbaş, Y. Mimar
Emel Akın, Yrd. Doç. Dr., Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve  Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
Gülser Çelebi, Prof. Dr., Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
Özge Yalçıner Ercoşkun, Dr., Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir Bölge Planlama Bölümü
Önder Kaya, Y.Mimar  
Hakan Sağlam, Yrd. Doç. Dr., TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü
Güven Arif Sargın, Doç. Dr., Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü


Ödüller

Jüri tarafından 2 kategoride ayrı ayrı aşağıdaki ödüller verilecektir:
Birinci Ödül: 7000 TL 
İkinci Ödül: 6000 TL
Üçüncü: Ödül 5000 TL


Yarışma Takvimi

Yarışmanın ilanı: 6 Eylül 2011
Yer görme/inceleme gezisi ve atölye çalışması son kayıt tarihi: 14 Ekim 2011
Yer görme/inceleme gezisi ve atölye çalışması: 15 Ekim 2011
Yarışmaya ilişkin soruların sorulması için son gün: 21 Ekim 2011
Sorulan soruların cevaplarının ilanı: 28 Ekim 2011
Teslim tarihi: 27 Ocak 2012
Değerlendirme konferansı: 3 Şubat 2012
Sonuçların açıklanması: 10 Şubat 2012
Kolokyum, ödül töreni, sergi: 17 Şubat 2012


Yarışmanın şartnamesine ulaşmak için tıklayınız.